Reklama

Smaki tygodnia. Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i warzywami

„Smaki tygodnia” to nowa rubryka kulinarna na łamach naszej gazety, przygotowywana przez uczniów Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku. Uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz pod kierunkiem nauczycieli zawodu.

W najbliższych tygodniach będziemy prezentować potrawy z ziemniaków, niezwykle popularnych w naszej kuchni, zawierających dużo potasu oraz witamin C, B6, K, a także skrobi.

GNOCCHI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ I WARZYWAMI

Składniki na 4 porcje:

Ciasto ziemniaczane:

Ziemniaki- odmiany sypkie, typ C- trochę ponad 1 kg

Mąka pszenna np. durum- 200 g

Jaja- 1 duże lub 2 mniejsze

Sól- 1 płaska łyżeczka

Sos pomidorowy:

Oliwa z oliwek- 1 łyżka

Cebula- ½ sztuki

Czosnek- 1 ząbek

passata (przecier) pomidorowa- 250 ml

sól, pieprz, cukier, suszone oregano- do smaku

bazylia- kilka listków

oraz:

oliwa z oliwek- 1 łyżka

cukinia (ok. 300 g) - 1 szt.

czerwona papryka- 1 szt.

suszonego oregano- 1 łyżeczka

kulka mozzarelli- 125 g

tarty parmezan lub tarta mozzarella- 70 g

Sposób wykonania:

Minimum jeden kilogram sypkich ziemniaków bardzo dokładnie umyj i wyszoruj. Ziemniaki gotujemy w całości, bez obierania.

Ugotowane ziemniaki odcedź i pojedynczo odłóż na deskę, do lekkiego przestudzenia. Gdy nie będą już gorące, ale nadal będą ciepłe, bardzo dokładnie zdejmij im skórkę            i usuń ewentualne „niedoskonałości”.

Całkowicie przestudzone ziemniaki przepuść przez ręczną praskę (do ziemniaków              i białego sera) lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Zmielone ziemniaki umieść na dużej desce lub na stolnicy. Wsyp też pełną szklankę (czubatą), czyli 200 gramów mąki z pszenicy durum (semolina) lub ewentualnie mąki pełnoziarnistej typ. 2000. Wbij dwa mniejsze jajka i wsyp płaską łyżeczkę soli. Ze wszystkich składników zagnieć zwartą kulę ziemniaczaną. Nie wyrabiaj długo masy - tylko do połączenia się wszystkich składników w jednolite, zwarte ciasto. Masa ziemniaczana na gnocchi powinna być twardsza/bardziej zwarta niż na polskie kopytka. Jeśli Twoje ciasto wydaje Ci się zbyt luźne, to dodaj więcej mąki.

Porada: Jeśli nie masz takich mąk (pełnoziarnista lub pszenica Durum), to gnocchi uda się też ze zwykłą mąką, nawet tortową. Wówczas daj pełną szklankę mąki pszennej "białej". Do masy ziemniaczanej można też dodać odrobinę gałki muszkatołowej, zaś całe jajka zastąpić żółtkami. Dajemy wówczas 2-3 żółtka dużych jajek. Na lekko tylko obsypanej mąką stolnicy umieść 1/4 ciasta na gnocchi i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 1,5 cm. Ucinaj nożem zgrabne kluseczki o długości około 1,5-2 cm (nie większe niż korek od wina). Kluski gnocchi mogą mieć różne kształty. Możesz je gotować w formie kopytek. Możesz też formować z nich kulki. Najbardziej popularne jest jednak tworzenie gnocchi z charakterystycznymi wgłębieniami. Możesz je wykonać przy pomocy widelca lub specjalnej, małej deseczki z karbowaną powierzchnią. Najprościej jest tylko lekko ugnieść każdą kluseczkę widelcem. Można też przeturlać kluseczki przez wypukłą stronę widelca. W wybrany przez Ciebie sposób uformuj kluseczki gnocchi z całego ciasta ziemniaczanego. Gnocchi przenoś partiami na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie. Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kluseczki. Po wypłynięciu gnocchi na powierzchnię odczekaj jeszcze około 90 sekund. Wyłów wszystkie kluseczki, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść je na szerokim talerzu lub salaterce. W ten sposób ugotuj wszystkie porcje gnocchi.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

W garnku na oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilę razem podsmażać. Wlać passatę pomidorową, doprawić szczyptą soli, pieprzu, cukru i 1 łyżeczką oregano. Gotować przez ok. 5 minut, pod koniec dodać posiekaną bazylię.

Przygotowanie zapiekanki:

Na patelni na oliwie smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. W międzyczasie doprawić ją suszonym oregano. Dodać kopytka, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na dnie formy do zapiekania rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego. Wyłożyć połowę gnocchi z warzywami, polać połową sosu, posypać połową mozzarelli pokrojonej w kosteczkę i wymieszanej z połową parmezanu lub tartej mozzarelli. Wyłożyć resztę nadzienia z kopytek i warzyw, resztę sosu pomidorowego oraz resztę mozzarelli i parmezanu lub tartej mozzarelli. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 - 25 minut, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić, a sos będzie się gotował przy brzegach zapiekanki.

Smacznego!

Jeśli chcecie, aby Wasze potrawy też znalazły się w rubryce, piszcie na redakcja.pgp@pultusk24.pl. Nadesłane przepisy powinny zawierać zdjęcia potraw.

 

 

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do