Zaczynamy nowy cykl w rubryce „Smaki tygodnia”, w której kreatywność i talent kulinarny prezentują uczniowie Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku. Zgodnie z tradycją polskiej kuchni, na początek bierzemy pod lupę ziemniaka, a na talerzach ląduje włoska inspiracja: gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i warzywami.
„Smaki tygodnia” to nowa rubryka kulinarna na łamach naszej gazety, przygotowywana przez uczniów Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku. Uczniowie kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz, oczywiście pod kierunkiem nauczycieli zawodu.
W najbliższych tygodniach będziemy prezentować potrawy z ziemniaków, niezwykle popularnych w naszej kuchni, zawierających dużo potasu oraz witamin C, B6, K, a także skrobi. Pierwszym smakiem tygodnia jest GNOCCHI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ I WARZYWAMI. Gnocchi (wym. niokki) to tradycyjne, niewielkie włoskie kluseczki lub pierożki, które stanowią alternatywę dla makaronu. Dokładny przepis znajdziecie w aktualnym numerze Pułtuskiej Gazety Powiatowej.

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie