Reklama

RUBRYKA DIETETYKA - czym skorupka za młodu nasiąknie...

08/05/2021 16:00

Zdrowe odżywianie w dzieciństwie i okresie dojrzewania jest ważne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz zapobiegania różnym chorobom. Należy pamiętać, że dzieci nie rodzą się z ochotą na frytki i pizzę oraz z niechęcią do brokułów i marchewki. To uwarunkowanie pojawia się z czasem, gdy dzieci są narażone na coraz więcej niezdrowych wyborów żywieniowych.

Możliwe jest jednak przeprogramowanie zachcianek żywieniowych dzieci tak, aby zamiast tego pragnęły zdrowszej żywności. Im szybciej wprowadzisz zdrowe, pożywne wybory do diety swoich dzieci, tym łatwiej będą one w stanie rozwinąć zdrowy stosunek do żywności, który może przetrwać całe życie.
Daj przykład swojemu dziecku. Jeśli samodzielnie przygotowujesz i jesz zdrową żywność, Twoje dziecko też będzie jadło zdrowiej. Unikaj obsesyjnego liczenia kalorii. Nie mów o sobie negatywnie. Twoje dziecko może przyjąć taką samą postawę. Może to prowadzić do problemów z postrzeganiem ciała lub negatywnych relacji z jedzeniem.

Dokonuj małych zmian w kierunku zdrowszej żywności
Nie musisz zmieniać całego planu posiłków. Po prostu znajdź kilka alternatyw dla niezdrowych rzeczy w lodówce lub spiżarni. Powoli zacznij dodawać więcej, aż wybierzesz zdrowsze wybory żywieniowe. Dzieci ze znaczną nadwagą są bardziej narażone na choroby układu krążenia, problemy z kośćmi i stawami, bezdech senny, niską samoocenę i długotrwałe problemy zdrowotne w wieku dorosłym.

Zachęcaj do zdrowych nawyków
Niezależnie od tego, czy są to małe dzieci, czy nastolatki, dzieci w naturalny sposób preferują produkty, które lubią najbardziej. Aby zachęcić do zdrowych nawyków żywieniowych, wyzwaniem jest dokonywanie atrakcyjnych wyborów żywieniowych.
Skoncentruj się na ogólnej diecie, a nie na konkretnych produktach. Dzieci powinny jeść więcej pełnowartościowej, minimalnie przetworzonej żywności – takiej, która jest jak najbardziej zbliżona do jej naturalnej postaci – oraz mniej pakowanej i przetworzonej żywności.
Bądź wzorem do naśladowania. Impuls do naśladowania w dzieciństwie jest silny, więc nie proś dziecka, aby jadło warzywa, gdy sam jesz chipsy.
Ukryj smak zdrowszej żywności. Na przykład dodaj warzywa do gulaszu wołowego lub rozgnieć marchewkę z puree ziemniaczanym lub dodaj słodki dip do plasterków jabłka.
Gotuj więcej posiłków w domu. Posiłki w restauracji i na wynos zawierają więcej cukru i niezdrowego tłuszczu, więc gotowanie w domu może mieć ogromny wpływ na zdrowie dzieci. Jeśli robisz duże partie, gotowanie kilka razy może wystarczyć, aby wyżywić rodzinę na cały tydzień.
Zaangażuj dzieci w robienie zakupów i przygotowywanie posiłków. Możesz uczyć ich o różnych produktach spożywczych i czytać etykiety żywności.

Udostępniaj zdrowe przekąski
Miej pod ręką dużo owoców, warzyw i zdrowych napojów (woda, mleko, czysty sok owocowy), aby dzieci unikały niezdrowych przekąsek, takich jak napoje gazowane, frytki i ciastka.
Ogranicz wielkość porcji. Nie nalegaj, aby Twoje dziecko czyściło talerz i nigdy nie używaj jedzenia jako nagrody lub łapówki.

Jaka jest alternatywa dla słodyczy?
Nie zakazuj całkowicie słodyczy. Zasada braku słodyczy jest zaproszeniem do zachcianek i nadmiernej konsumpcji, gdy ma się szansę. Zmień wygląd przepisów. Wiele przepisów smakuje równie dobrze przy mniejszej ilości cukru.
Unikaj słodkich napojów. Zamiast tego spróbuj dodać odrobinę soku owocowego do wody gazowanej lub zmiksuj pełne mleko z bananem lub jagodami, aby uzyskać pyszny koktajl.
Twórz własne lody na patyku i mrożone smakołyki. Zamrozić 100% sok owocowy w tacce na kostki lodu z plastikowymi łyżeczkami jako rączkami do lodów. Lub przygotuj mrożone szaszłyki owocowe, używając kawałków ananasa, bananów, winogron i jagód.

Zdrowa żywność wzmacnia układ odpornościowy dzieci
Zapewnienie dzieciom trzech dobrze zbilansowanych posiłków dziennie ma kluczowe znaczenie dla ich zdrowia i ogólnego samopoczucia. Dzieci są bardziej podatne na infekcje wirusowe, takie jak przeziębienie. Ich układ odpornościowy nie jest tak rozwinięty jak u dorosłych. Dlatego są bardziej narażeni na zbieranie zarazków w miejscach publicznych. Im zdrowsze są dzieci, tym mniej dni szkolnych opuszczą. Do osiągnięcia tego celu przyczynią się korzyści płynące ze zdrowych posiłków zawierających witaminy C, E i kwasy tłuszczowe Omega 3. Istnieje niezliczona ilość świeżych owoców i warzyw, które zawierają te właściwości, takie jak truskawki, brokuły, papryka, kiwi i niektóre ryby.

Pozostałe porady dostępne są TUTAJ

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do