Reklama

Pierniczki na święta - pokazujemy swoje przepisy i zdjęcia, tradycja i historia piernika (150 znaków)

11/12/2023 16:28

Przedmiot westchnień i zachwytów. Mały i jeden z najmilszych świątecznych akcentów. Pachnący cynamonem, goździkami, miodem, imbirem… Pierniczek świąteczny - król grudniowych zdjęć.

W Waszych domach słoje już napełnione pierniczkami? Jakie w tym roku upiekliście? Miękkie czy chrupiące, w kształcie choinki, serca, piernikowego ludzika, a może gwiazdki i Mikołaja, z jakimi zdobieniami, udekorowane białym czy kolorowym lukrem? Chcemy je zobaczyć i jeszcze mocniej poczuć przedświąteczną atmosferę. Czekamy na Wasze zdjęcia.

Pochwalcie się pierniczkami i pamiętajcie, że warto zostawić kilka do zawieszenia na choince. Pierniczki i cukierki w złotych papierkach sprawiają podobno, że w nowym roku niczego w domu nie zabraknie.

Kilka ciekawostek o pierniku z Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi (nikidw.edu.pl):

Piernik, to ciasto z mąki i miodu, niewątpliwie od najdawniejszych czasów znane w Polsce i nazywane miodownikiem, a od przyprawy korzennej, czyli pieprznej po staropolsku „piernej” przezywane piernikiem (Zygmunt Gloger, Encyklopedia Staropolska).

Pierniki jadano w celach leczniczych. Wierzono, że wpływają korzystnie na trawienie, stąd ich obecność w szlacheckich apteczkach. Najstarszy drukowany przepis na piernik toruński najprawdopodobniej pochodzi z farmaceutyczno-medycznego poradnika Compendium medicum auctum wydanego w Częstochowie w 1725 roku.

W dawnej Polsce pierniki wytrawne serwowano jako przekąskę do wódki i wina.

Na deser podawano pierniki słodkie z większą ilością miodu. Właściwie do XIX wieku ciastka te były traktowane jako produkt luksusowy, dostępny dla zamożnego mieszczaństwa, szlachty i arystokracji. Na wsi piernik pojawił się dopiero po zastąpieniu miodu tańszym surowcem, jakim był syrop buraczany.

Słodkie i aromatyczne ciasto miodowe znano i spożywano już w starożytności, m.in. w Egipcie, Rzymie i Grecji. Nazywano je miodownikiem, ze względu na zawartość miodu, nadającemu temu wypiekowi niepowtarzalny smak i trwałość. Do jego wyrobu używano również zarumienionej mąki żytniej, z dodatkiem wódki oraz ostrych przypraw korzennych: mielonego pieprzu, imbiru, cynamonu, kardamonu i goździków.

W Europie produkcję pierników rozpoczęli mnisi w klasztorze Tagernsee w XI wieku. W 1293 roku były one wytwarzane przez wykwalifikowanych piekarzy z Ulmu i Świdnicy. Sprzedawano je w określonych miejscach: w kramach, piernikarniach, aptekach, na jarmarkach i odpustach w wielu miastach Europy, między innymi w Norymberdze, Akwizgranie, Toruniu, Krakowie, Wrocławiu i Gdańsku.

W dawnej Polsce miodowniki były wypiekami obrzędowymi. Konserwujące właściwości miodu sprawiły, że ciasto można było przechowywać w chłodzie kilka miesięcy, a nawet lat. Zgodnie z obyczajem młode mężatki otrzymywały bryłę takiego ciasta w podarunku ślubnym od swoich matek jako element posagu.

Rzemieślnicza produkcja pierników w Polsce rozpoczęła się już w XV wieku. Największą sławę zdobyły wyroby mistrzów toruńskich. Dorównywały one swoją jakością słynnym piernikom norymberskim, uznawanym za najlepsze w Europie.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do