
Już w niedzielę, 24 sierpnia 2025 roku, w Pułtusku, na Podzamczu Domu Polonii, odbędzie się wyjątkowe wydarzenie – IV Konkurs Kuchni Myśliwskiej, Łowieckiej i Kresowej im. dr. Grzegorza Russaka. Początek imprezy zaplanowano na godzinę 12:00. To niepowtarzalna okazja, by zanurzyć się w świat tradycyjnych smaków, kultury kresowej oraz dziedzictwa łowieckiego, a także wspólnie uczcić pamięć jednego z największych popularyzatorów kuchni polskiej i kresowej – dr. Grzegorza Russaka.
Konkurs ten to nie tylko rywalizacja kulinarna, ale przede wszystkim prawdziwe święto kultury, wspólnoty i tradycji. Do udziału zaproszono koła łowieckie, koła gospodyń wiejskich, indywidualnych wystawców oraz wszystkich miłośników kuchni tradycyjnej, którzy chcą podzielić się swoim talentem i pasją. Uczestnicy zmierzą się w czterech kategoriach: dania główne, przystawki, desery oraz nalewki – a wszystkie potrawy przygotowywane będą w duchu i na bazie pomysłów kuchni Russaka, z wykorzystaniem dziczyzny, składników kresowych oraz polskich, tradycyjnych receptur.
Wydarzenie nosi imię śp. dr. Grzegorza Russaka – wybitnego znawcy kuchni polskiej
i kresowej, a także dziczyzny, który przez całe życie popularyzował tradycje kulinarne Polski
i dawnej Rzeczypospolitej. Tegoroczna edycja konkursu to kolejna okazja, by kontynuować jego misję i zainspirować młodsze pokolenia do sięgania po dziedzictwo kulinarne naszych przodków.
Tego samego dnia, już od godziny 9:00, w amfiteatrze im. Krzysztofa Klenczona przy Domu Polonii, odbędzie się I Ciechanowski Konkurs Sygnalistów i Muzyki Myśliwskiej „Kresowa Dusza”. To muzyczna inauguracja całego wydarzenia, która stworzy niepowtarzalną oprawę dla dalszych atrakcji. W programie przewidziano pokazy muzyki myśliwskiej, występy sygnalistów, koncerty oraz prezentacje artystyczne. Konkurs zgromadzi zespoły z całej Polski, pozwalając uczestnikom i gościom poczuć autentycznego ducha polskich lasów i bogatej myśliwskiej tradycji.
Na miejscu nie zabraknie również stoisk tematycznych, prezentacji kultury łowieckiej, edukacji przyrodniczej oraz licznych atrakcji dla najmłodszych.
Organizatorami całego przedsięwzięcia są Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Ciechanowie, Koło Łowieckie „Czajka” oraz koła łowieckie z okręgu ciechanowskiego, które z wielkim zaangażowaniem współtworzą atmosferę tego wydarzenia. Współorganizatorami są również Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” oraz Hotel Zamek Pułtusk Dom Polonii w Pułtusku, które od lat wspierają działania promujące polską kulturę, dziedzictwo i tradycje – również w kontekście polonijnym. Dzięki ich wsparciu, wydarzenie nabiera szczególnego, wspólnotowego charakteru i łączy pokolenia Polaków – zarówno z kraju, jak i spoza jego granic. Impreza odbywa się w ramach festiwalu „Kresowa Dusza”. Wydarzenie wspierają liczni partnerzy lokalni, instytucje samorządowe, Lasy Państwowe, media oraz środowiska łowieckie i kresowe.
To wydarzenie to nie tylko kulinarna uczta – to żywa lekcja historii, tradycji i wspólnoty. Organizatorzy zapraszają wszystkich mieszkańców regionu – rodziny, przyjaciół, dzieci i dorosłych – do wspólnego świętowania, kosztowania, słuchania i przeżywania. Będzie to dzień pełen smaków, zapachów, muzyki i spotkań, który na długo pozostanie w pamięci wszystkich uczestników. Nie może Was tam zabraknąć!
Katarzyna Dudek
Łowczy Okręgowy PZŁ w Ciechanowie
A tak było w ubiegłym roku:
Kolejna edycja już w najbliższą niedzielę 24 sierpnia
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie