Reklama

Myśliwskie smaki w pułtuskim zamku

Już w niedzielę, 24 sierpnia 2025 roku, w Pułtusku, na Podzamczu Domu Polonii, odbędzie się wyjątkowe wydarzenie – IV Konkurs Kuchni Myśliwskiej, Łowieckiej i Kresowej im. dr. Grzegorza Russaka. Początek imprezy zaplanowano na godzinę 12:00. To niepowtarzalna okazja, by zanurzyć się w świat tradycyjnych smaków, kultury kresowej oraz dziedzictwa łowieckiego, a także wspólnie uczcić pamięć jednego z największych popularyzatorów kuchni polskiej i kresowej – dr. Grzegorza Russaka.

Konkurs ten to nie tylko rywalizacja kulinarna, ale przede wszystkim prawdziwe święto kultury, wspólnoty i tradycji. Do udziału zaproszono koła łowieckie, koła gospodyń wiejskich, indywidualnych wystawców oraz wszystkich miłośników kuchni tradycyjnej, którzy chcą podzielić się swoim talentem i pasją. Uczestnicy zmierzą się w czterech kategoriach: dania główne, przystawki, desery oraz nalewki – a wszystkie potrawy przygotowywane będą w duchu i na bazie pomysłów kuchni Russaka, z wykorzystaniem dziczyzny, składników kresowych oraz polskich, tradycyjnych receptur.

Wydarzenie nosi imię śp. dr. Grzegorza Russaka – wybitnego znawcy kuchni polskiej
i kresowej, a także dziczyzny, który przez całe życie popularyzował tradycje kulinarne Polski
i dawnej Rzeczypospolitej. Tegoroczna edycja konkursu to kolejna okazja, by kontynuować jego misję i zainspirować młodsze pokolenia do sięgania po dziedzictwo kulinarne naszych przodków.

Tego samego dnia, już od godziny 9:00, w amfiteatrze im. Krzysztofa Klenczona przy Domu Polonii, odbędzie się I Ciechanowski Konkurs Sygnalistów i Muzyki Myśliwskiej „Kresowa Dusza”. To muzyczna inauguracja całego wydarzenia, która stworzy niepowtarzalną oprawę dla dalszych atrakcji. W programie przewidziano pokazy muzyki myśliwskiej, występy sygnalistów, koncerty oraz prezentacje artystyczne. Konkurs zgromadzi zespoły z całej Polski, pozwalając uczestnikom i gościom poczuć autentycznego ducha polskich lasów i bogatej myśliwskiej tradycji.

Na miejscu nie zabraknie również stoisk tematycznych, prezentacji kultury łowieckiej, edukacji przyrodniczej oraz licznych atrakcji dla najmłodszych.

Organizatorami całego przedsięwzięcia są Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Ciechanowie, Koło Łowieckie „Czajka” oraz koła łowieckie z okręgu ciechanowskiego, które z wielkim zaangażowaniem współtworzą atmosferę tego wydarzenia. Współorganizatorami są również Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” oraz Hotel Zamek Pułtusk Dom Polonii w Pułtusku, które od lat wspierają działania promujące polską kulturę, dziedzictwo i tradycje – również w kontekście polonijnym. Dzięki ich wsparciu, wydarzenie nabiera szczególnego, wspólnotowego charakteru i łączy pokolenia Polaków – zarówno z kraju, jak i spoza jego granic. Impreza odbywa się w ramach festiwalu „Kresowa Dusza”. Wydarzenie wspierają liczni partnerzy lokalni, instytucje samorządowe, Lasy Państwowe, media oraz środowiska łowieckie i kresowe.

To wydarzenie to nie tylko kulinarna uczta – to żywa lekcja historii, tradycji i wspólnoty. Organizatorzy zapraszają wszystkich mieszkańców regionu – rodziny, przyjaciół, dzieci i dorosłych – do wspólnego świętowania, kosztowania, słuchania i przeżywania. Będzie to dzień pełen smaków, zapachów, muzyki i spotkań, który na długo pozostanie w pamięci wszystkich uczestników. Nie może Was tam zabraknąć!

Katarzyna Dudek

Łowczy Okręgowy PZŁ w Ciechanowie

A tak było w ubiegłym roku:

Kolejna edycja już w najbliższą niedzielę 24 sierpnia

 

 


 


 


 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do