
Upalna pogoda towarzyszyła uczestnikom III Konkursu Kulinarnego im. Grzegorza Russaka, jaki odbył się w minioną niedzielę na błoniach Domu Polonii. Mimo to zapachy i aromaty unoszące się znad stoisk, rusztów, garnków i patelni przyciągnęły wielu mieszkańców Pułtuska i gości. Nie żałowali, że się do Domu Polonii pofatygowali. Tym bardziej że po raz pierwszy na ten konkurs mogli iść ulicą Grzegorza Russaka!
Konkurs otworzyła Łowcza Okręgowa Polskiego Związku Łowieckiego w Ciechanowie Katarzyna Dudek mówiąc, że jest on wspaniałą okazją do celebracji łowieckich tradycji i dzielenia się pasją do kuchni łowieckiej. Katarzyna Dudek serdecznie powitała wyjątkowego gościa, bez którego konkurs nie mógł się odbyć – żonę znakomitego myśliwego i patrona panią Jolantę Russak. Zapraszając do oglądania i degustowania myśliwskich potraw powiedziała - każde z przygotowanych dań to hołd dla naszej kultury, dla tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Głos zabrał również pomysłodawca i współorganizator konkursu, prezes Koła Łowieckiego „Czajka” Adaś Przybysz, który wyraził radość, iż konkurs staje się z roku na rok coraz bardziej znany i przyczynia się do promocji znakomitej, polskiej dziczyzny. Kilka zdań do uczestników i gości powiedział także dyrektor Domu Polonii Michał Kisiel.
W komisji oceniającej dania pracowali Piotr Szpigiel – szef kuchni Domu Polonii, Rafał Ciszewski – wiceprezes Naczelnej Rady Łowieckiej, Piotr Bogdanowicz z Vademecum Myśliwego oraz Katarzyna Sikora z Koła Łowieckiego „Czajka”.
Konkursowi z uwagą przyglądała się i nagrody wręczała żona patrona Jolanta Russak. Nagrody w dwóch kategoriach ufundowała burmistrz Pułtuska Marzena Cendrowska, a w jednej Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Po długich naradach komisja wydała werdykt w każdej z konkursowych kategorii.
Kategoria przystawki:
Miejsce I - Koło Łowieckie „Knieja” z Olsztyna za kanapkę z szarpaną sarniną i sałatą
Miejsce II – Koło Łowieckie „Czajka” za pasztet myśliwski
Miejsce III – Koło Łowieckie „Narew” za zupę rybną
Kategoria danie główne:
Miejsce I – Wojskowe Koło Łowieckie „Wkra” za dzika pieczonego na rożnie
Miejsce II – Stowarzyszenia „Polskie Diany” za gulasz z dzika w sosie śmietanowym
Miejsce III – Koło łowieckie „Krzyżówka” za forszmak
Kategoria desery:
Miejsce I – Koło Gospodyń Wiejskich „Dziarskie Błędostowianki” za deser
Miejsce II – Koło Łowieckie „Hubert” za tort czekoladowo-chałwowy
Miejsce III - Koło Łowieckie „Czajka” za piernik według Grzegorza Russaka
Kategoria nalewki:
Miejsce I – Koło Łowieckie „Knieja” za nalewkę
Miejsce II – Stowarzyszenia „Polskie Diany” za „Miód na rumie”
Miejsce III – Sklep „Diana” z Wyszkowa za nalewkę
Na stoiskach kół łowieckich, stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich czekały na gości pyszne żurki, gulasze, pierogi, kiełbasy i inne wędliny. Można było osobiście się przekonać, jak wspaniałe dania przygotować można z dziczyzny. Przysmaki serwowali myśliwi z pułtuskich, i nie tylko, kół łowieckich, koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia.
Stowarzyszenie Miłośników Gończego Polskiego przeprowadziło ciekawą prezentację polskich ras psów myśliwskich: polskiego spaniela myśliwskiego gończego polskiego i ogara polskiego. O psach opowiadała Dorota Drewnowska-Filipek, a prezentowali je Daniel Gromek, Maciej Kilian, Tomasz Rolf i Piotr Kucharski.
Na takiej imprezie nie mogło zabraknąć stoiska edukacyjnego Nadleśnictwa Pułtusk. Duże zainteresowanie wzbudziło też stoisko sekcji strzeleckiej MLKS Nadnarwianka Pułtusk.
Uczestnikom towarzyszyła muzyka w wykonaniu Kapeli „Lipka” z Zaolzia, Zespołu Sygnalistów Myśliwskich „Pasja” oraz Zespołu Pieśni i Tańca „Golądkowo”.
P.S.
Na koniec mała uwaga. Patronami medialnymi konkursu były branżowe media ogólnopolskie związane z łowiectwem. Do powitania jednak przemycone zostały słowa o tym, że uczestnikom towarzyszyć będą nie tylko one, ale także pewien konkretny lokalny portal. Żaden z trzech organizatorów konkursu, czyli Zarząd Okręgowy PZŁ Ciechanów, Koło Łowieckie „Czajka” i Stowarzyszenia „Wspólnota Polska” nie wie, dlaczego padły słowa sugerujące, że inne lokalne media nie były na imprezie mile widziane. Takie cuda tylko w Domu Polonii.
Organizatorom tego typu imprez zależy na jak najszerszym ich odbiorze i współpracy ze wszystkimi chcącymi współpracować. Dlatego byliśmy na III Konkursie Kulinarnym im. Grzegorza Russaka i relację z niego na pultusk24.pl zamieszczamy. Pozdrawiamy organizatorów, mając pewność (po rozmowach z nimi), że niejeden ciekawy artykuł na łamach Pułtuskiej Gazety Powiatowej i pultusk24.pl o ich znakomitej działalności jeszcze się ukaże.
Grzegorz Hubert Gerek
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie