Dziś w Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Pułtusku odbyła się promocja publikacji „Smaki Puszczy Białej” autorstwa Sylwi Słojkowskiej-Affelskiej i Haliny Witkowskiej.
„Badaniom nad szeroko rozumianą „kuchnią historyczną” nadaje się współcześnie coraz więcej kontekstów antropologicznych, historycznych, archeobotanicznych czy archeozoologicznych, by wymienić tylko kilka. Badacze próbują dzięki nim dopatrzeć się szeregu istotnych zjawisk, które nie tylko przyczyniają się do poszerzenia wiedzy na temat poziomu kultury materialnej regionów ludów itp., ale też próbują definiować składowe tożsamości kulturowej. Wyrażają się one nie tylko przez to co i jak jadali ludzie, lecz także poprzez pory spożywania posiłków, celebrowanie kulinarne świąt rodzinnych i religijnych, symboliczne znaczenie nadawane poszczególnym posiłkom czy nawet tylko produktom. Przez taki właśnie pryzmat przedstawiona zostaje w tej książce materialna kultura ludności Puszczy Białej. Otrzymujemy zatem bodaj pierwszą w literaturze pracę, tak szeroko i nowocześnie próbującą zdefiniować Kurpie Białe poprzez pryzmat ich dawnej kuchni i współczesnego dziedzictwa” – pisze dr hab. Radosław Lolo, prof. AFIB Vistula redaktor naukowy publikacji.
Autorką tekstu jest Sylwia Słojkowska-Affelska, przypisów, czyli receptur na przygotowanie jadanych na kurpiach potraw, jak m.in. ogniataki, barszcz czerwony, kartofklak czy parzaki, jest Halina Witkowska.
W wydarzeniu udział wzięli m.in. Żaneta Cwalina-Śliwowska – Kurpianka z Kurpi Zielonych (ubrana w tradycyjny strój ludowy), wiceminister kultury Marek Krawczyk, władze miasta i powiatu, radni oraz wielu mieszkańców. Po wystąpieniach autorek, redaktora naukowego oraz gości uczestnicy wydarzenia mogli osobiście przekonać się, jak smakują opisane w książce potrawy, jak kapista wigilijna, kartoflak czy rosół z prośnianek czy słynne fafernuchy. Więcej w kolejnym wydaniu gazety.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie