Reklama

Polskie alpaki

08/09/2011 15:00

Z dr inż. Zdzisławem CZAPLICKIM naukowcem z Łódzkiego Oddziału Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, rozmawia Zbigniew Tołłoczko.

 

Na spotkaniu rodzinnym Rodów Chodkowskich w Chodkowie Wielkim, mówił  Pan Doktor bardzo interesująco na temat aktualnego stanu włókiennictwa w Polsce, naturalnych surowców włókienniczych, w tym wełny. Powiedział Pan, że upadek przemysłu wełnianego, nieopłacalna hodowla owiec w Polsce spowodowały, że  kraj nasz musi importować tkaniny wełniane i wyroby głównie z Dalekiego Wschodu. Czy jest jeszcze szansa dla rozwoju hodowli polskich owiec i produkcji wyrobów z polskiej wełny?

W najbliższych latach nie widzę takiej szansy. Aktualnie mamy 230 tysięcy sztuk owiec, a w roku 1986 było ich 5 milionów sztuk. Jest natomiast możliwość rozwoju hodowli alpak, zwierząt podobnych do lamy, pochodzących z Ameryki Południowej, głównie z Peru. 

 

Dlaczego?

Odpowiedź stanowić może następujące porównanie: średnia cena rynkowa owcy np. merynosa polskiego, kształtuje się na poziomie 200-250 zł/szt. Cena zakupu alpaki – 5-7 tys./szt. Cena wełny owczej pranej wynosi 15-20 zł/kg, cena wełny alpaki, również pranej, wynosi 150-200 zł/kg. Poza tym koszt hodowli w przypadku alpak, jest o ok. 30% niższy, niż hodowli owiec. Jeśli chodzi o uzysk wełny po strzyży, to wyniki są porównywalne. Alpaka daje bardzo dobrą wełnę, o znacznie lepszych właściwościach użytkowych od wełny owczej. 

Ile jest hodowli alpak w kraju?

Aktualnie na terenie Polski jest 5 hodowli, które posiadają stada od 40 do 100 sztuk oraz kilka hodowli o liczności poniżej 40 sztuk. Łącznie w Polsce mamy około 600 sztuk alpak. Dla porównania w Niemczech, hoduje się już 10 tysięcy sztuk. 

Kto wpadł na pomysł hodowli alpak i jaki jest z nich pożytek?

Importerem stad alpak do Polski jest pan Rodrigez z firmy Quintessence Alpacas. Ma on swojego przedstawiciela w Polsce pana Mariusza Wierzbickiego, który zajmuje się sprzedażą zwierząt w miejscowości Bujenka w okolicach Ciechanowca na Podlasiu. Zwierzęta sprowadzane są z Ameryki Południowej (Peru, Chile). Powodem szerokiego zainteresowania tymi zwierzętami, jest cienkie włókno o specyficznej strukturze, co sprawia, że zalicza się je do grupy włókien tzw. specjalnych i konkuruje ono na rynku z kaszmirem, moherem oraz angorą. Występuje w szerokiej gamie kolorów i ma niezwykłe właściwości termiczne. Włókno alpaki występuje w 22 naturalnych kolorach. Cena włókna na rynku międzynarodowym jest wysoka, ze względu na niespotykane właściwości oraz niewielką skalę produkcji. Trwałość w użytkowaniu wyrobów z alpaki, jest trzykrotnie wyższa od wyrobów z wełny owczej. Ciepłochronność wyrobów z wełny alpak,i aż czterokrotnie przewyższa ciepłochronność wyrobów z wełny owczej. Każdy etap przetwarzania wełny alpaki na przędzę, czy gotowy wyrób, znacznie podnosi jego cenę. Dlatego hodowcy alpak, najchętniej chcą sami przetwarzać włókna na wyroby. Inny pożytek z alpak to mięso, które ma wysoką wartość odżywczą ze względu na dużą zawartość białka i niską cholesterolu. Interesujący i ciekawy wygląd oraz łagodny charakter alpak sprawia, że wykorzystuje się je także w agroturystyce i rekreacji oraz alpakoterapii. 

 

Jakie jest zainteresowanie władz państwowych hodowlą?   

Jak do tej pory żadne. W Polsce zwierzęta te są uważane, jako zwierzęta egzotyczne. Dla rozwoju hodowli nie ma zatem wsparcia ze strony Państwa. W maju tego roku w Warszawie powstał Polski Związek Hodowców Alpak. Związek będzie czynił starania o przekwalifikowanie tych zwierząt, jako hodowlane. 

Jakie są szanse rozwoju hodowli alpak?

Na pewno są szanse rozwoju, choćby ze względu na dużą opłacalność hodowli oraz doskonałe włókna i atrakcyjne wyroby z tzw. ”górnej półki”. 

Z roku na rok przybywa nowych hodowców, a tym samym wzrasta ilość alpak. Należy się spodziewać, że po przekwalifikowaniu tych zwierząt na hodowlane, będzie również pomoc Państwa w kierunku intensyfikacji rozwoju hodowli. 

W Polsce od strony naukowej w zakresie hodowli, zajmuje się SGGW w Warszawie. W zakresie badań naukowych nad strukturą, właściwościami wełny i wyrobów, zajmuje się Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu – Zakład Włókien Białkowych w Łodzi. IWNiRZ nawiązał 4 lata temu współpracę z największym hodowcą alpak w Polsce „Alpakarnia P&M Pietrykowscy”. W tej hodowli istniejącej od 2005 roku, jest 100 sztuk alpak.

Jakie są potrzebne środki finansowe na rozpoczęcie hodowli alpak w Polsce? I jakie są tego korzyści?

W celu założenia hodowli, największe nakłady ponosi się na zakup zwierząt, których cena jednostkowa kształtuje się w granicach 5-7 tys./szt. Następnie wymagane są odpowiednio przystosowane pomieszczenia i zagrody. Zimą alpakom wystarczy za schronienie nieocieplany budynek, wyściełany słomą i wyposażony w koryto na marchew, siano i pasze treściwe oraz dostęp do wody. Latem przez cały dzień alpaki utrzymywane są na ogrodzonym pastwisku. Żywienie alpak jest proste, składa się głównie z siana i wody. Można podawać również suchy chleb i siekaną marchew. Latem alpaki mogą przez cały dzień przebywać na pastwisku, ale w upalne dni jak i deszczowe, powinny mieć schronienie przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Korzyści, to wysoka cena włókna i wyrobów, doskonałe mięso o wysokiej wartości odżywczej, znaczne dochody ze sprzedaży młodych zwierząt innym hodowcom. Korzyści mogą być osiągnięte już w 2 roku hodowli. 

Jaka powierzchnia gruntu jest wymagana przy hodowli alpak?

Na 1 ha pastwiska można utrzymać 10-15 sztuk alpak. Alpaki są roślinożernymi przeżuwaczami, które różnią się od pozostałych znanych nam gatunków zwierząt gospodarskich. Mogą być hodowane w każdym klimacie. Alpaki są zwierzętami średniej wielkości i mają oryginalną budowę ciała z delikatną głową, dużymi oczami i dwudzielną wargą. Głowa osadzona jest na długiej szyi, a tułów  na smukłych kończynach. Całe ciało pokryte jest okrywą wełnianą. Dwudzielna warga służy do skubania roślinności, bez wyrywania jej z korzeniami, co odróżnia je od pozostałych przeżuwaczy. Alpaki posiadają niezwykle wydajny system trawienny, pozwalający im przeżyć w bardzo trudnych warunkach klimatycznych. Posiadają trzykomorowy żołądek. W swojej diecie wykorzystują najtańsze pasze gospodarskie. Alpaki żyją 15-20 lat. Ich życie reprodukcyjne jest także długie, dzięki czemu hodowla jest długotrwała. Alpaki są inteligentne, odporne na choroby, łatwe w utrzymaniu i nie powodują strat w hodowli.  

Bardzo dziękuję Panu Doktorowi za rozmowę. Myślę, że informacje które Pan Doktor przekazał, zainteresują naszych rolników i na terenie powiatu pułtuskiego powstaną hodowle tych pożytecznych zwierząt.

Również dziękuję.

Dr inż. Zdzisław CZAPLICKI zajmuje się naukowo nowymi metodami badawczymi, naturalnymi surowcami włókienniczymi oraz innowacyjnymi technologiami z zakresu włókiennictwa dla małych i średnich przedsiębiorstw. Jego naukowe osiągnięcia mają wybitny charakter, o czym świadczą otrzymane nagrody, wyróżnienia i odznaczenia: Włókiennik Roku 2006, Wyróżniony Inżynier 2008 w Plebiscycie Przeglądu Technicznego, wyróżnienie „Łódzka EUREKA” w 2008 i 2009 roku za wybitne osiągnięcia naukowe, Belgijski Krzyż Oficerski Orderu Wynalazczości 2008, Złoty Krzyż Zasługi nadany przez Prezydenta RP w 2010 roku. W latach 2007-2011 otrzymał 8 nagród i dyplomów od Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za międzynarodowe osiągnięcia wynalazcze. Dr inż. Zdzisław CZAPLICKI od 4 lat zajmuje się w Polsce naturalnym surowcem włókienniczym, jakim jest włókno alpaki.

Zdjęcia: hodowla alpak, Bujenka k/Ciechanowca na Podlasiu (2011).

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do