
W czwartek 25 kwietnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie odbyła się konferencja pt. "Łączenie potencjału gospodarczego, edukacyjnego i naukowego determinantem sukcesu absolwenta szkoły zawodowej".
W szkole gościli m.in. zastępca burmistrza miasta Pułtusk Tomasz Sobiecki, prezes zarządu oddziału powiatowego ZNP Maria Korbal oraz wójtowie okolicznych gmin.
Odbyły się prelekcje: "Szkoła zawodowa XXI wieku" , "Absolwenci szkół zawodowych na rynku pracy", "Oczekiwania pracodawców wobec absolwentów szkół zawodowych", "Kierunki i znaczenie współpracy szkół rolniczych z instytutami badawczymi MRiRW (na przykładzie IUNG-PIB" wygłoszone przez przedstawicieli Kuratorium Oświaty w Warszawie, Mazowieckiego Obserwatorium Rynku Pracy w Warszawie, Hotelu Narvil w Serocku, Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach.
Podpisano dwa porozumienia z przedstawicielami firm, na mocy których firma "Polbram" od września 2019 roku obejmie patronatem klasę I szkoły branżowej kształcącej w zawodzie Mechanik Operator Pojazdów i Maszyn Rolniczych a firma "Hotel Narvil" klasę I Technikum kształcącego w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.
W ramach porozumienia hotel Narvil oraz firma Polbram zobowiązały się m.in. do umożliwienia realizowania zajęć praktycznych na terenie firmy, umożliwienia odbywania praktyki zawodowej w firmie i wakacyjnych staży zawodowych, ufundowania stypendium dla uczniów klasy objętej patronatem osiągających najlepsze wyniki nauczania w danym roku szkolnym, zaangażowania w organizację konkursów zawodowych, rozwijających zainteresowania uczniów.
Współpraca pomiędzy szkołami zawodowymi a przedsiębiorstwami przynosi korzyści wszystkim stronom zaangażowanym w projekt. Uczniom da możliwość nabycia praktycznych umiejętności w rzeczywistych warunkach pracy, zapoznanie z wymaganiami pracodawców i szybkie podjęcie pracy w zawodzie, przedsiębiorstwo zyska dobrze przygotowanych potencjalnych kandydatów do pracy w związku z czym obniży koszty związane z rekrutowaniem pracowników, szkoła zyska dobre świadectwo dzięki właściwemu przygotowaniu ucznia do wejścia na rynek pracy.
Podczas konferencji wręczono nagrody w konkursach zawodowych.
Na zakończenie odbyła się degustacja potraw "Kuchni Świata" przygotowanych przez uczniów szkoły.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!