
- Chcemy przygotować prażone jabłuszka, tradycyjną metodą, jak to robiły nasze babcie. Jabłuszka na marmoladę, która przyda się jesienią albo zimą na upieczenie tradycyjnej, swojskiej szarlotki - mówi Beata Gurzyńska z KGW „Czerwone Korale” w naszym wakacyjnym cyklu (Nie w) Pakuj się na wakacje!
- Prażenie jabłek przed wekowaniem pozwala na zachowanie ich aromatu, smaku i ułatwia proces wekowania, pasteryzacji, ponieważ jabłuszka były wcześniej obrobione termicznie, podsmażone na patelence – wyjaśnia p. Beata. – Dzięki temu możemy takie gorące włożyć do słoiczków i zawekować. W ten sposób zapewnimy dłuższą trwałość naszego produktu, wyeliminujemy też ryzyko pleśni i bakterii czy działań temperatury. To doskonała metoda na zatrzymanie lata w słoiku. Polecamy spakować w słoiczki wszystko to, co przyniosło nam lato – dodaje.
Jak przygotować prażone jabłka? - wyjaśniają i demonstrują koralowe gospodynie - Beata i Basia.
Posłuchajcie:
W weekend 16 i 17 sierpnia - w naszym wakacyjnym cyklu (Nie w) Pakuj się na wakacje! - zapraszamy Was na spotkania z Beatą Gurzyńska, jedną z najaktywniejszych wiejskich liderek, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Klaskach „Czerwone Korale” (gmina Pokrzywnica). Pani Beata przygotowała dla Was prawdziwe pyszności i ciekawe porady! Nie wpakujecie się dzięki niej w kuchenne problemy, a przy okazji zachwycicie gości i rodzinę oraz zachowacie trochę lata (w przetworach) na jesienne czy zimowe dni.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie