
Czosnek, a może więcej kopru, który w tym roku obrodził? - Końcówka lata, jest doskonałym momentem na zatrzymanie tej pory roku w słoikach – mówi Beata Gurzyńska przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Klaskach „Czerwone Korale”. W części IV naszych weekendowych spotkań (Nie w) Pakuj się na wakacje! - pani Beata razem z koralową gospodynią panią Basią powie – jak ukisić cukinię, co jest potrzebne do jej przygotowania, jak zrobić solankę, etc. Cukinia po ukiszeniu jest podobno przepyszna!
- Kiszone ogórki są powszechne i wszystkim znane. Myślę, że każda gospodyni w swojej kuchni z końcówką lata kisi takie ogóreczki, ale cukinia jest już mniej spotykana, a również jest bardzo smaczna i warta uwagi – mówi p. Beata.
Jak ukisić cukinię i co jest potrzebne do jej przygotowania? Czosnek? A może więcej kopru (podobno w tym roku obrodził)? Jak zrobić solankę? Jak zakręcać słoiki?
Posłuchajcie:
- Jest doskonały smak po ukiszeniu cukinii - dodaje p. Beata. - Naprawdę możemy cukinię polecić, bo jest przepyszna! Nawet żeby tak sobie zjeść do kanapek czy sałatki. I mamy lato zamknięte w słoiku!
W weekend 16 i 17 sierpnia - w naszym wakacyjnym cyklu (Nie w) Pakuj się na wakacje! - zapraszamy Was na spotkania z Beatą Gurzyńska, jedną z najaktywniejszych wiejskich liderek, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Klaskach „Czerwone Korale” (gmina Pokrzywnica). Pani Beata przygotowała dla Was prawdziwe pyszności i ciekawe porady! Nie wpakujecie się dzięki niej w kuchenne problemy, a przy okazji zachwycicie gości i rodzinę oraz zachowacie trochę lata (w przetworach) na jesienne czy zimowe dni.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie