
Już po raz czwarty, w najbliższą niedzielę 24 sierpnia 2025 roku, na podzamczu zamku w Pułtusku odbędzie się Konkurs Kuchni Myśliwskiej, Łowieckiej i Kresowej im. Grzegorza Russaka, legendarnego dyrektora Domu Polonii, znakomitego myśliwego i znawcy kuchni łowieckiej. Organizatorem konkursu jest Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Ciechanowie, Koło Łowieckie „Czajka” oraz Stowarzyszenie „Wspólnota Polska”.
O tym, że dziczyzna obok ryb jest najzdrowszym i najsmaczniejszym surowcem mięsnym do przygotowania wyśmienitych dań nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Na całym świecie dania czy przetwory z dziczyzny cenione są za wyjątkowe walory smakowa i wartości odżywcze. Serwuje je się w domach myśliwych, ale też w najlepszych restauracjach. Każdy, kto spróbuje dań z dziczyzny zachwyci się nimi, nawet jeśli z jakiś powodów jest przeciwnikiem łowiectwa. Są na to dowody pochodzące z naszego miasta – pewien „nie sympatyk” łowiectwa po spróbowaniu żurku i pierogów z dziczyzny bezapelacyjnie stwierdził, że są znakomite.
Wśród kuchni łowieckich z różnych krajów najlepsza i najsmaczniejsza jest oczywiście polska kuchnia łowiecka. O tym, jak wspaniale smakują bigos, kiełbasa myśliwska i inne wędliny, pasztety i wiele, wiele innych dań, przekonacie się już w najbliższą niedzielę. Zapraszamy na IV Konkurs Kuchni Myśliwskiej, Łowieckiej i Kresowej.
Tymczasem zapraszamy do obejrzenia relacji z ubiegłorocznej edycji konkursu:
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie