
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego powinno być obowiązkowe i dokładnie przemyślane pod kątem składników. Śniadanie jest ważne do tego stopnia, że ma nawet przypisane w kalendarzu swoje święto.
24 kwietnia obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania, który organizowany jest pod hasłem „Znajdź czas na śniadanie” (ang. Make time for breakfast).
Poranny posiłek zapewnia nam 25% energii, zaopatruje organizm w glukozę, która pobudza mózg do pracy i przyśpiesza proces myślenia. Jednocześnie zmniejsza problemy z koncentracją i pamięcią, poprawia naszą odporność i samopoczucie. Nawyk jedzenia śniadań dobrze wpływa na nasze zdrowie oraz wygląd, zapobiega nadwadze oraz spowodowanych nią chorobom. Ponadto posiłek jedzony bez pośpiechu, wspólnie z rodziną, kształtuje określone zachowania żywieniowe, uczy zasad savoir – vivre i kształtuje kompetencje społeczne.
Celebrując ten wyjątkowy dzień, 24 kwietnia uczniowie Zespołu Szkół im. B Prusa spożyli smaczne i pożywne śniadanie, przygotowane przez kl. III Tż i II Tż pod kierunkiem Anny Wójcik i Lidii Przybysz. Akcja promująca codzienne jedzenie śniadania jako elementu zdrowego stylu życia spotkała się z ogromnym apetytem ze strony uczestników.
Europejski Dzień Śniadania został przygotowany w ramach projektu „Staż i praktyka atutem przyszłego pracownika” i był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!