Reklama

W 34 numrze Pułtuskiej Gazety Powiatowej, tygodnika społeczno-kulturalnego ukazującego się niezmiernie od 1999 roku, w sprzedaży od wtorku 26 sierpnia, a w nim:

Dawne koszary gotowe na 90%. Powstaje projekt listy osób uprawnionych do najmu – najnowsze informacje, zdjęcia z budowy. Zbliża się termin oddania w ręce mieszkańców budynku pokoszarowego przy ulicy Tysiąclecia 2A. Na jakim etapie jest obecnie jego przebudowa i przydziały mieszkań, kiedy dokładnie zostanie oddany do użytku?

Spływ, Msza Święta i biesiada – wodniacki weekend w Pułtusku

Paweł Mieczkowski – człowiek, który ratował ludzi. Wspomnienie o patronie wakacyjnych spływów kajakowych

Awanse zawodowe nauczycieli szkół Powiatu Pułtuskiego

Wspomnienie tego, co nie wróci.  Żywot mój ostatnio spowalnia; czytam więc wszystko z opóźnieniem i dlatego dopiero teraz dotarłem do arcyciekawego tekstu dr Krzysztofa Wiśniewskiego zamieszczonego w lipcowym numerze miesięcznika „Mówią wieki”. W czasach, kiedy wiejskie restauracje i bary prowadzone przez gminne spółdzielnie poginęły, zastąpione przez „folklor gastronomiczny”: lokale np. „Bida”, „Baba Jaga”, „Bałkańska dusza”, „Pod strzechą”, „Cuda wianki”, „U ceprów”, kiedy najbliższe restauracje (poza Domem Polonii) znajdują się w Kleszewie, Lipie, Chrzanowie i pod Wierzbicą, miło – nie tylko miłośnikom historii – poczytać o „Karczmach, gospodach i austeriach na mazowieckiej wsi w XVIII wieku”. Bo sporo tam ciekawostek.

Quo vadis…? Profesor Robert Gajda świętuje tytuł profesorski

Przed Rajdem do Bram Mazur – porady dla uczestników Rajd do Bram Mazur startuje 30 sierpnia. Najwyższy zatem czas na porady związane z udziałem w tym wydarzeniu. Rozmawiamy z głównym organizatorem wyprawy Piotrem Jaszczułtem, prezesem Stowarzyszenia Pułtuskie Kolarstwo Przygodowe

Tata całe życie powtarzał, że kuchnia to nie tylko jedzenie... To historia, kultura, wspólnota.  – Wzruszenie ściska mi gardło. Witam Państwa na IV edycji Konkursu imienia mojego ojca doktora Grzegorza Russaka – mówił Michał Russak, otwierając konkurs. – To szczególny moment, myślę, że nie tylko dla mnie, ale dla wszystkich, którzy mieli okazję go poznać, gotować z nim, spędzać czas i słuchać jego opowieści o polskich smakach, tradycjach, obyczajach. Mój tata całe życie powtarzał, że kuchnia to nie tylko jedzenie... To historia, kultura, wspólnota. 

SPORT: Winnickie dziewczęta trenowały w Rybnie 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do