
25 października w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi, odbył się finał III Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego im. Zbigniewa Kopyckiego „Kuchnia Roślinna". Uczennice reprezentujące pułtuskie techników trafiły do ścisłego finału!
Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku, reprezentowały uczennice klas technik żywienia i usług gastronomicznych - Otylia Krajczyńska i Maja Jaszczułt. Dziewczyny pokonały ponad 60 drużyn z całej Polski, tym samym kwalifikując się do finału.
Tematem konkursu była kuchnia wegetariańska pn. „Gryka jak śnieg biała”, dlatego też obowiązkowym składnikiem dania musiała być kasza gryczana i miód gryczany. Uczennice przygotowały jako danie główne naleśnikowe sakiewki z farszem z kaszy gryczanej, podane na sosie grzybowym z chrupiącymi kulkami z czerwonej fasoli na sosie warzywno-owocowym, w towarzystwie glazurowanej marchewki, zaś na deser krem z kaszy gryczanej z owsianymi ciasteczkami.
Gala finałowa odbyła się w sali konferencyjnej Hotelu Novotel, gdzie zostały zaprezentowane potrawy konkursowe. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
inf. fb/Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie