
Zalewajka wielkanocna z kiełbasą
Składniki:
Wykonanie:
W dużym słoju rozmieszaj mąkę z 2 litrami przegotowanej ciepłej wody. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę, słoik obwiązać gazą i odstawić na 4 – 5 dni w ciepłe miejsce.
Kiełbasę i surowy boczek zalać litrem wody i gotować 20 minut, wyjąć. Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować do miękkości. Wlać przygotowany zakwas, zagotować. Zupę przyprawić resztą zmiażdżonego czosnku, majerankiem. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Zupę można podawać z jajami ugotowanymi na twardo, bądź żurawiną.
Pascha wielkanocna
Składniki:
Wykonanie:
Ser zemleć 3 razy w maszynce. Wanilię drobno posiekać. Utrzeć masło, dodając stopniowo cukier, ser i żółtka przetarte przez sito. Pod koniec ucierania dodać wanilie i bakalie.
Zawinąć w gazę, ułożyć na sicie do odciśnięcia, obciążając deską. Zostawić na noc w lodówce. Przed podaniem udekorować owocami.
Przepis podali nam uczniowie z ZS CKW w Golądkowie, do jednego ze świątecznych numerów Pułtuskiej Gazety Powiatowej.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie