Reklama

Zalewajka i pascha – kolejne pomysły na Wielkanoc

16/04/2022 09:30

Zalewajka wielkanocna z kiełbasą

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 50 dag białej kiełbasy,
  • 20 dag boczku,
  • 5 ziemniaków,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek

Wykonanie:

W dużym słoju rozmieszaj mąkę z 2 litrami przegotowanej ciepłej wody. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę, słoik obwiązać gazą i odstawić na 4 – 5 dni w ciepłe miejsce.

Kiełbasę i surowy boczek zalać litrem wody i gotować 20 minut, wyjąć. Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować do miękkości. Wlać przygotowany zakwas, zagotować. Zupę przyprawić resztą zmiażdżonego czosnku, majerankiem. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Zupę można podawać z jajami ugotowanymi na twardo, bądź żurawiną.

Pascha wielkanocna

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu,
  • 3 ugotowane żółtka na twardo,
  • 100 g masła, 200 g cukru pudru,
  • 2 cukry waniliowe bądź laska wanilii,
  • po 3 łyżki drobno posiekanych migdałów, moreli, orzechów, rodzynek.

Wykonanie:

Ser zemleć 3 razy w maszynce. Wanilię drobno posiekać. Utrzeć masło, dodając stopniowo cukier, ser i żółtka przetarte przez sito. Pod koniec ucierania dodać wanilie i bakalie.

Zawinąć w gazę, ułożyć na sicie do odciśnięcia, obciążając deską. Zostawić na noc w lodówce. Przed podaniem udekorować owocami.

Przepis podali nam uczniowie z ZS CKW w Golądkowie, do jednego ze świątecznych numerów Pułtuskiej Gazety Powiatowej.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do