W piątek 28 listopada w Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Pułtusku (ul. Rynek 13), odbyła się konferencja naukowa pt. „Z gliny i tradycji. Konferencja o garncarstwie wiejskim i cechowym Pułtuska w kontekście dziedzictwa Mazowsza Północnego”.
Wydarzenie, zorganizowane przez Muzeum Regionalne w Pułtusku we współpracy z Narodowym Instytutem Kultury i Dziedzictwa Wsi oraz Gminą Pułtusk, przyciągnęło historyków, muzealników, konserwatorów oraz mieszkańców regionu zainteresowanych lokalnym rzemiosłem.
Konferencja stanowiła pogłębioną refleksję nad bogatą historią pułtuskiego rzemiosła cechowego, które przez wieki kształtowało materialną i społeczną kulturę Mazowsza Północnego. Szczególną uwagę poświęcono garncarstwu – zarówno wiejskiemu, jak i miejskiemu – jako jednemu z najbardziej charakterystycznych elementów lokalnej tożsamości.
Podstawą merytoryczną spotkania były unikatowe dokumenty cechowe ze zbiorów Muzeum Regionalnego w Pułtusku, które w bieżącym roku poddano specjalistycznej konserwacji. Prelegenci zaprezentowali wnioski płynące z analizy tych źródeł, m.in. z Rejestru Braci Zgromadzenia Garncarskiego i Zduńskiego oraz Księgi Cechu Garncarsko–Zduńskiego.
W programie wydarzenia znalazły się wystąpienia. Prof. dr hab. Radosław Lolo omówił pułtuskie rzemiosła cechowe czasów staropolskich w kontekście kultury miejskiej Mazowsza Północnego.
Dr Paulina Biernacka przybliżyła znaczenie pułtuskich dokumentów cechowych jako świadectwa życia gospodarczego i społecznego regionu.
Sylwia Popławska przedstawiła proces konserwacji ksiąg cechowych, podkreślając wagę ochrony tego rzemieślniczego dziedzictwa.
Kolejnym punktem konferencji był wywiad przeprowadzony przez Janusza Borzyńskiego (dyrektor Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Pułtusku) z Jerzym Plagowskim, garncarzem wywodzącym się z rodziny o bogatych tradycjach rzemieślniczych.
Uczestnicy wydarzenia mogli również obejrzeć stoisko pokazowe prezentujące tradycyjny warsztat garncarski, narzędzia pracy oraz wyroby ceramiczne. Miłym akcentem był poczęstunek przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kacicach, nawiązujący do tradycyjnych kulinariów regionu.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie