Reklama

Z gliny i tradycji… – konferencja naukowa w „Trzynastce”

W piątek 28 listopada w Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Pułtusku (ul. Rynek 13), odbyła się konferencja naukowa pt. „Z gliny i tradycji. Konferencja o garncarstwie wiejskim i cechowym Pułtuska w kontekście dziedzictwa Mazowsza Północnego”.

Wydarzenie, zorganizowane przez Muzeum Regionalne w Pułtusku we współpracy z Narodowym Instytutem Kultury i Dziedzictwa Wsi oraz Gminą Pułtusk, przyciągnęło historyków, muzealników, konserwatorów oraz mieszkańców regionu zainteresowanych lokalnym rzemiosłem.

Konferencja stanowiła pogłębioną refleksję nad bogatą historią pułtuskiego rzemiosła cechowego, które przez wieki kształtowało materialną i społeczną kulturę Mazowsza Północnego. Szczególną uwagę poświęcono garncarstwu – zarówno wiejskiemu, jak i miejskiemu – jako jednemu z najbardziej charakterystycznych elementów lokalnej tożsamości.

Podstawą merytoryczną spotkania były unikatowe dokumenty cechowe ze zbiorów Muzeum Regionalnego w Pułtusku, które w bieżącym roku poddano specjalistycznej konserwacji. Prelegenci zaprezentowali wnioski płynące z analizy tych źródeł, m.in. z Rejestru Braci Zgromadzenia Garncarskiego i Zduńskiego oraz Księgi Cechu Garncarsko–Zduńskiego.

W programie wydarzenia znalazły się wystąpienia. Prof. dr hab. Radosław Lolo omówił pułtuskie rzemiosła cechowe czasów staropolskich w kontekście kultury miejskiej Mazowsza Północnego.
Dr Paulina Biernacka przybliżyła znaczenie pułtuskich dokumentów cechowych jako świadectwa życia gospodarczego i społecznego regionu.

Sylwia Popławska przedstawiła proces konserwacji ksiąg cechowych, podkreślając wagę ochrony tego rzemieślniczego dziedzictwa.

Kolejnym punktem konferencji był wywiad przeprowadzony przez Janusza Borzyńskiego (dyrektor Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Pułtusku) z Jerzym Plagowskim, garncarzem wywodzącym się z rodziny o bogatych tradycjach rzemieślniczych.

Uczestnicy wydarzenia mogli również obejrzeć stoisko pokazowe prezentujące tradycyjny warsztat garncarski, narzędzia pracy oraz wyroby ceramiczne. Miłym akcentem był poczęstunek przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kacicach, nawiązujący do tradycyjnych kulinariów regionu.
 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do