
Wyroby te są dziełem uczniów Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa. Na zajęciach praktycznych uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia przygotowali tradycyjne wyroby karnawałowe w wersji FIT.
Potrawy karnawałowe kojarzą się najczęściej z potrawami tłustymi, kalorycznymi. Sporządzając zdrowsze wersje tych wyrobów, tradycyjną metodę obróbki termicznej – smażenie – zamienili na pieczenie, dzięki temu otrzymali mniej kaloryczne, ale równie smaczne potrawy. W ramach projektu edukacyjnego „Zdrowe słodkości” w miesiącu styczniu młodzież przygotowała: dietetyczne faworki z pieca, pączki z dodatkiem twarogu, zdrowe oponki serowe i zdrowe pieczone pączki. Receptury potrzebne do sporządzenia tych słodkości znajdują się na stronie internetowej szkoły w kąciku kulinarnym. Koordynatorkami projektu były – Lidia Przybysz i Elżbieta Błaszczyk.
inf. ZS Bolesława Prusa
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!