
Prawdziwą ucztę dla podniebienia zapewnili uczestnicy konkursu kulinarnego, skierowanego do uczniów szkół gimnazjalnych, który odbył się w czwartek 22 marca w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. J. Dziubińskiej w Golądkowie. Tematem konkursu były potrawy wielkanocne.
Jury miało niezwykle trudne zadanie wybrania najlepszych potraw przygotowanych w ciągu godziny przez pięć drużyn. Uczestnicy wykazali się niezwykłą kreatywnością zarówno w doborze menu jak i sposobie podania. Wyniki:
I miejsce – Szkoła Podstawowa nr 1 w Nasielsku
Polędwiczki w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej
II miejsce – Publiczne Gimnazjum im. B. Jańskiego w Winnicy
Jajka faszerowane tuńczykiem i oliwkami, wielkanocne jaja z galaretką i kurczakiem, paszteciki z jajkiem
III miejsce – Szkoła Podstawowa im. M. Kopernika w Cieksynie
Jajko w chmurce, filet z piersi kurczaka zapiekany z serem i pomidorami
Wyróżnienie – Publiczne Gimnazjum im. Papieża Jana Pawła II w Gzach
Pieczeń rzymska z sałatką jajeczną
Wyróżnienie – Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi w Dzierżeninie
Sałatka z piersią z królika i żurawiną
Relacja w kolejnym numerze Pułtuskiej Gazety Powiatowej
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!