Reklama

Warsztaty kulinarna: Kotlety z kaszy jaglanej, Hummus z buraka, Szarlotka jaglana. Przepisy i degustacja potraw zdrowych. Doskonała edukacja żywieniowa w Pułtusku.

05/05/2024 13:00

W Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Pułtusku, w niedzielę, 28 kwietnia 2024r. odbyły się Warsztaty Kulinarne „Tradycyjne – Nowe – Zdrowe”. Wydarzenie było współorganizowane przez Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku. Spotkanie rozpoczęła i w imieniu Burmistrza Miasta Pułtusku Wojciecha Gregorczyka powitała uczestników Kierownik Wydziału Promocji, Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego w Pultusku Dorota Sobotka. Trwające warsztaty „doglądał” również Zastępca Burmistrza Miasta Pułtusk Mateusz Miłoszewski.

Zamysłem organizatorów było umożliwienie uczestnikom poznania najnowszych zaleceń dotyczących żywienia i przygotowanie zgodnych z nimi potraw – przystawki, dania głównego i deseru. Zaprezentowano tradycyjne potrawy w nowym, zdrowym wydaniu. Doskonale udało się wypełnić cel edukacyjny jak i praktyczny warsztatów. Pod okiem nauczycielek Marty Kuleszy i Lidii Przybysz oraz z pomocą uczennic klasy I w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Oliwii i Pauliny Orłowskich, uczestnicy warsztatów przygotowali zielone naleśniki z hummusami z buraków i ciecierzycy, pieczone kotlety z kaszy jaglanej i brokułów oraz szarlotkę jaglaną. Przepisy na te dania znajdą państwo poniżej. Spotkanie zwieńczyła degustacja przygotowanych potraw oraz rozmowy dotyczące zarówno zasad żywienia, zdrowszych zamienników produktów jak też planów organizacji warsztatów w Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Pułtusku.

Przepisy z warsztatów kulinarnych „Tradycyjne – Nowe – Zdrowe”:   

Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów

Składniki: na ok. 10 kotletów : ¾ szklanki kaszy jaglanej, 1 mały brokuł, 2 ząbki czosnku, 3 garści pestek słonecznika, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli czosnkowej lub zwykłej, szczypta soli ziołowej  lub zwykłej, pieprz czarny lub kolorowy.

Przygotowanie: Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w niecałych dwóch szklankach wody. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy przez 3-4 minuty. Brokuł odcedzamy, pozostawiamy na chwilę do ostudzenia, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Gdy kasza się ugotuje, dodajemy do niej słonecznik (dzięki temu troszkę zmięknie) i mieszamy. Po chwili dodajemy również brokuła, wyciśnięte ząbki czosnku, skrapiamy olejem i doprawiamy. Gdy kasza ostygnie na tyle, żeby nie parzyła w ręce, lepimy kotlety, które układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. Na ostatnie 10 minut pieczenia włączamy opcję termoobiegu.

Hummus z buraka

Hummus należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w słoiczku w lodówce. Świeżość zachowuje do trzech dni. Porcję pasty można też zamrozić.

Składniki: 250 g ugotowanych buraków, 400 g ciecierzycy w zalewie, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka pasty tahini, sól, pieprz, dodatki – np.:  sałata, pestki słonecznika lub dyni, orzechy, świeże zioła.

Przygotowanie: do kielicha blendera przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki buraki, odsączoną ciecierzycę, czosnek, oliwę z oliwek oraz dodatki, Zmiksować na gładką pastę. Wlać sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Miksować kilka chwil. Używać jako pasty do kanapek, wrapów czy jako dipu do świeżych warzyw.  

Hummus z ciecierzycy:

Składniki: ciecierzyca ugotowana 400 g, pasta sezamowa tahini ok. 50 g, czosnek 1 spory ząbek, zimna woda ok. 8 łyżek, oliwa ok. 3 łyżek, przyprawy: sok z połowy cytryny, sól, pieprz, opcjonalnie: kmin rzymski, curry, oregano.

Przygotowanie: wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na pastę. Jeśli konsystencja hummusu jest za gęsta, należy dodać niewielką ilość bardzo zimnej wody.    

Szarlotka jaglana:

Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej, 4 szklanki mleka roślinnego 1,5 kg jabłek, ½ szklanki ksylitolu lub erytrytolu, ½ łyżeczki cynamonu, garść żurawiny, płatków migdałowych, rodzynek, orzechów włoskich.

Przygotowanie: Kaszę ugotować w mleku roślinnym, w tym czasie na tarce o  dużych oczkach zetrzeć do miski jabłka i zmieszać je z ksylitolem/erytrytolem i cynamonem. Jeśli jabłka puszczą dużo wody to należy odcedzić ją na sicie. Tortownicę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy 2/3 ugotowanej kaszy. Następnie nałożyć warstwę jabłek, a na wierzch resztę kaszy. Całość piec co najmniej 40 minut w 180°C, udekorować orzechami.

Wydział Promocji, Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego w Pułtusku

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do