Reklama

Warsztaty kuchni ukraińskiej w pułtuskiej 13-stce - PRZEPISY

04/02/2023 15:00

22 stycznia, w Centrum Dziedzictwa Kulturowego odbyły się kolejne warsztaty, tym razem prezentujące przygotowanie potraw kuchni ukraińskiej. Zgodnie z zapowiedziami, Urząd Miejski w Pułtusku opublikował na swojej stronie internetowej przepisy na: barszcz ukraiński, zrazy i gałuszki.

Barszcz ukraiński

Barszcz to główne danie kuchni ukraińskiej ale każda gospodyni gotuje go wg. własnego przepisu. Obecnie istnieje co najmniej 365 rodzajów barszczu. Wśród nich m.in.: barszcz na chudym mięsie, biały, czerwony i zielony. Barszcz może być podawany na zimno lub na ciepło z mięsem lub rybą, z gruszkami lub śliwkami itp.

Przepis na barszcz z czerwoną fasolą i grzybami

Składniki:
suszone grzyby 20-50 gr.
ziemniaki – 3 szt.
kapusta – 1/4 główki
cebula – 1 szt.
marchewka – 1 szt.
korzeń pietruszki – 1 szt.
seler – 1/4 szt.
burak – 1-2 szt.
czerwona papryka – 1 szt.
czerwona fasola w puszce – 1 szt.
przecier pomidorowy- 2-3 łyżki stołowe
cytryna – 1/2 szt.
liść laurowy – 3-4 szt.
czosnek – 4-5 ząbków
pęczek koperku i pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia 4-5 łyżek
kwaśna śmietana do dressingu barszczu

Przygotowanie:
Do dużego garnka wlej 3-5 litrów wody. W tej wodzie gotujemy suszone grzyby, które wcześniej należy namoczyć przez 6-8 godzin. Następnie do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i sól do smaku. Następnie do garnka dodaj drobno skrojoną kapustę i nadal gotuj. (nie mogą być zbyt miękkie lub rozgotowane).
W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę na oleju roślinnym, następnie dodaj warzywa starte na tarce (na średnich oczkach): marchew, pietruszka, seler, burak. Dodaj pokrojoną w kostkę słodką paprykę. Wszystko razem dusimy na patelni. Następnie do warzyw na patelni dodaj sok z 1/2 cytryny, aby poprawić smak i zachować kolor barszczu. Dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj na patelnię fasolę z puszki i koncentrat pomidorowy. Podczas duszenia warzyw na patelni dodawaj w miarę potrzeby niewielką ilość wody z garnka w którym gotujemy grzyby i ziemniaki z kapustą. Po około 10 minutach warzywa przekładamy do garnka w którym gotują się grzyby i kapusta.
Wymieszaj, dopraw czosnkiem, koperkiem oraz pietruszką.
Jeśli chcemy, aby barszcz był gęstszy i bardziej pożywny robimy: podsmaż kilka łyżek mąki na patelni na oleju roślinnym, dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego z odrobiną wody i wlej do barszczu przed doprawieniem czosnkiem i ziołami.
Tak ugotowany barszcz podajemy z łyżką śmietany.
Smacznego!

Zrazy

Ciastо:
ziemniaki 2 – 2,5 kg
1 jajko
70-100 g masła
2-4 łyżki mąki

Ziemniaki należy obrać, ugotować, odcedzić wodę. Do gorących ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i wszystko dokładnie mieszamy ugniatając ziemniaki na jednolitą masę. Lekko ostudzić. Do powstałej masy ziemniaczanej należy wbić 1 jajko i dobrze wymieszać. Mieszając dodajemy do powstałej masy mąkę. Odstawiamy na 10 minut.

Nadzienie:
Zrazy można robić na kilka sposobów w zależności od wybranego nadzienia. Podajemy 3 przepisy na nadzienie:
1. Mięso (może być: kurczak, indyk, wołowina, chuda wieprzowina) z przyprawami (liść laurowy, pietruszka, oregano, koper) ugotować do miękkości. Wyjąć i lekko ostudzić. Zmielić ugotowane mięso. Drobno posiekaj 1 cebulę i podsmaż na mieszance masła i oleju słonecznikowego na złoty kolor.
Wymieszaj smażoną cebulę i mięso. Powstałą masę lekko podsmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem.
2. Suszone grzyby namoczyć w wodzie przez noc. Rano wyjąć z wody, odcisnąć i drobno posiekać. Drobno posiekaj 1 cebulę i podsmaż na mieszance masła i oleju słonecznikowego na złoty kolor. Dodajemy grzyby i razem podsmażamy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
3. Twarożek mieszamy z posiekanymi ziołami – natką pietruszki, koperkiem, zieloną cebulką, solą i pieprzem. 

Formowanie zrazów:
Ciasto z ziemniaków, które wcześniej przygotowaliśmy dzielimy na niewielkie kulki. Każdą z nich obtaczamy w mące. Każdą kulkę ciasta rozgniatamy na płasko i nakładamy nadzienie, po czym zamykamy i formujemy z powrotem kulkę. Ponownie obtoczyć w mące i smażyć na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu zrazy odsączamy z oleju.
Podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem, sałatkami itp.

Smacznego!

Gałuszki ukraińskie (połtawskie) 

Składniki: 
kefir 2,5% – 0,5 litra 
mąka – 4 szklanki 
sól – 1 mała łyżeczka 
soda – 1 mała łyżeczka 
masło – ½ kostki 
czosnek – 4-5 ząbków 
filet z piersi z kurczaka – 0,5 kg
cebula – 1 szt 
marchewka – 1 szt
przyprawy do smaku

Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy sos do gałuszek, ponieważ same gałuszki gotują się bardzo szybko. Aby to zrobić, pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki. Dusimy z cebulą i marchewką w dużej ilości wody na małym ogniu przez 60 minut. Dodaj sól i przyprawy do smaku.

Gałuszki:

Do miski wlej kefir, dodaj sól i sodę, wymieszaj. Dodaj 2 szklanki mąki i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Dodaj jeszcze 1 szklankę mąki i zacznij z powstałej masy wyrabiać ciasto rękami, po czym dla wygody przenieś je na deskę. Następnie dodaj ostatnią szklankę mąki i dokończ wyrabianie ciasta.
Ciasto powinno być miękkie, niezbyt zbite. Pozwól mu odpocząć przez 10-15 minut.
W międzyczasie przygotuj pojemnik do gotowania na parze. 
Z ciasta formujemy wałek o grubości około 2 centymetrów. Kroimy go w plastry o grubości około 2 cm.
Pokrojone części to nasze gałuszki. Ułóż je w naczyniu do gotowania na parze w niewielkiej odległości od siebie i zamknij pokrywę. Gotować na parze przez 5 minut. 
W międzyczasie w garnku najlepiej z szerokim dnem należy roztopić masło i wycisnąć do niego czosnek. Gotowe gałuszki przekładamy do garnka w którym jest masło z czosnkiem. Mieszamy aby gałuszki nasączyły się tym sosem. Na końcu gałuszki łączymy z wcześniej przygotowanym sosem mięsnym i tak też pozostawiamy je. Bardzo ważne jest, aby gałuszki były dobrze nasączone sosem!
Gałuszki można również zrobić z dowolnym nadzieniem: pieczarkami, serem, ziemniakami itp. 

Smacznego!

Inf. Wydział Promocji, Kultury i Sportu UM Pułtusk

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do