
Kuchnia kresowa jest jedną z ciekawszych kuchni regionalnych. Oparta jest na ziemniakach oraz sezonowych warzywach i owocach, z niewielkim dodatkiem mięsa. Tajniki tej kuchni w teorii i w praktyce poznali uczestnicy dzisiejszych warsztatów kulinarnych w pułtuskiej Trzynastce.
Tajniki kuchni kresowej przybliżyły nauczycielki z Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku – Marta Kulesza i Lidia Przybysz, z pomocą uczennic – Julii i Patrycji, podczas warsztatów zorganizowanych przez Urząd Miejski w Pułtusku w Centrum Dziedzictwa Kulturowego, przy ul. Rynek 13. Uczestniczki (i jeden uczestnik) pomagały przyrządzać: pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z farszem z kaszy gryczanej i twarogu, babkę ziemniaczaną z boczkiem, prozaiki, kibiny, a na deser dżem dyniowo-jabłkowy z korzennym aromatem.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie