Reklama

Warsztaty kuchni kresowej w pułtuskiej Trzynastce

12/11/2023 18:54

Kuchnia kresowa jest jedną z ciekawszych kuchni regionalnych. Oparta jest na ziemniakach oraz sezonowych warzywach i owocach, z niewielkim dodatkiem mięsa. Tajniki tej kuchni w teorii i w praktyce poznali uczestnicy dzisiejszych warsztatów kulinarnych w pułtuskiej Trzynastce.

Tajniki kuchni kresowej przybliżyły nauczycielki z Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku – Marta Kulesza i Lidia Przybysz, z pomocą uczennic – Julii i Patrycji, podczas warsztatów zorganizowanych przez Urząd Miejski w Pułtusku w Centrum Dziedzictwa Kulturowego, przy ul. Rynek 13. Uczestniczki (i jeden uczestnik) pomagały przyrządzać: pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z farszem z kaszy gryczanej i twarogu, babkę ziemniaczaną z boczkiem, prozaiki, kibiny, a na deser dżem dyniowo-jabłkowy z korzennym aromatem.

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do