
Nie od dziś wiadomo, że panie z KGW „Wesołe Dziewczyny” z Łępic (gmina Pokrzywnica) słyną z doskonałych umiejętności kulinarnych. Okazuje się, że także i przepis na domowe pączki nie jest dla nich tajemnicą i tą tajemnicą, z okazji Tłustego Czwartku dziś dzielą się z Wami!
Przepis KGW „Wesołe Dziewczyny” z Łępic na przepyszne domowe pączki
Składniki
3 szklanki mąki - 500g
1 szklanka mleka - ciepłego
5 żółtek
1 całe jajo
2 łyżki cukru
Drożdże ok 25g
Szczypta soli
1/4 kostki masła
2 łyżki spirytusu
Smalec do smażenia
Marmolada do nadziania według uznania ( różana, owocowa, powidła śliwkowe...)
Sposób wykonania
Rozczyn: drożdże, łyżkę mąki, cukru oraz 1/3 mleka wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka i jedno jajo utrzeć z resztą cukru Masło rozpuszczamy. Do przesianej mąki dodajemy utarte jajka, rozczyn drożdżowy. Spirytus i mleko mieszamy, dodajemy masło po trochu i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę
Stolnicę posypujemy trochę mąką, wykładamy ciasto i je rozwałkowujemy na około 2,5 cm. Wykrawaczką o średnicy 7 cm wycinamy pączki, układamy na desce lekko oprószoną mąką, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
W czasie wyrastania pączków do średniej wielkości garnka wkładamy smalec i nagrzewamy. Smalec będzie idealny, kiedy rzucony do smalcu kawałek ciasta od razu wypłynie i zacznie się smażyć. Smażymy na rumiano z każdej strony po około 2-3 minut
Nadziewamy usmażone już pączki, można oczywiście przed smażeniem, ale trzeba pamiętać o bardzo dokładnym sklejeniu pączka. Takie pączki są już gotowe do jedzenia, można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie