Reklama

RukOlka gotuje -tofu z warzywami

06/02/2021 09:00

Dziś propozycja na wegański obiad - lekkie tofu z warzywami. Smacznego!

Ilość osób: 5

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

• 1 kostka wędzonego tofu,

• Pół czerwonej papryki,

• Puszka pomidorów z puszki,

• 1 średnia cukinia,

• 1 cebula czerwona,

• Pół szklanki soku pomarańczowego

• Dwie łyżki sosu sojowego,

• Dwa ząbki czosnku,

• Pół łyżeczki przyprawy harissa,

• Sól,

• Pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać sos sojowy, sok pomarańczowy i przyprawę harissa. Wszystko wymieszać.

2. Tofu pokroić w kostkę i dodać do miseczki z marynatą. Odstawić na około 20 minut.

3. Cukinie i paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka i podsmażyć po kolei na patelni przez około 5 minut. Przełożyć do garnka.

4. Warzywa zalać pomidorami z puszki i gotować chwilę na wolnym ogniu.

5. Tofu z marynatą dusić na patelni około 6 minut i dołożyć do warzyw. Wymieszać i dodać do smaku soli i pieprzu.

6. Można podawać z ryżem, kuskusem lub z surówką (ogórek, pomidory, rzodkiewka, papryka, cebulka).

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do