
Dziś propozycja na wegański obiad - lekkie tofu z warzywami. Smacznego!
Ilość osób: 5
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
• 1 kostka wędzonego tofu,
• Pół czerwonej papryki,
• Puszka pomidorów z puszki,
• 1 średnia cukinia,
• 1 cebula czerwona,
• Pół szklanki soku pomarańczowego
• Dwie łyżki sosu sojowego,
• Dwa ząbki czosnku,
• Pół łyżeczki przyprawy harissa,
• Sól,
• Pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać sos sojowy, sok pomarańczowy i przyprawę harissa. Wszystko wymieszać.
2. Tofu pokroić w kostkę i dodać do miseczki z marynatą. Odstawić na około 20 minut.
3. Cukinie i paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka i podsmażyć po kolei na patelni przez około 5 minut. Przełożyć do garnka.
4. Warzywa zalać pomidorami z puszki i gotować chwilę na wolnym ogniu.
5. Tofu z marynatą dusić na patelni około 6 minut i dołożyć do warzyw. Wymieszać i dodać do smaku soli i pieprzu.
6. Można podawać z ryżem, kuskusem lub z surówką (ogórek, pomidory, rzodkiewka, papryka, cebulka).
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie