Reklama

RukOlka gotuje – sosy, dipy, salsy, masła cz. II

13/06/2021 14:00

Sosy, dipy, salsy, masła - kto ich nie lubi? Do frytek, mięs, nuggetsów, sałatek, ryby, bagietek. Dzisiaj podzielę się z Wami kilkoma przepisami, które warto wykorzystać w swojej kuchni. W tym tygodniu salsa z ananasem i sos curry, za tydzień sos do sałatek i masło ziołowe.

Salsa z ananasem
Ilość osób: 4
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: 4 plastry ananasa, pół szklanki soku z ananasa, pół papryki, papryczki jalapeno, 1 mała cebula czerwona, łyżeczka koncentratu pomidorowego, puszka pomidorów krojonych, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól, pieprz, oliwa.

Sposób przygotowania: W garnku rozgrzać oliwę. Paprykę, cebulę, jalapeno, ananasa pokroić w drobną kostkę. Chwilę podsmażyć. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Dolać pomidory z puszki, sok oraz koncentrat pomidorowy. Dusić około 10 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Można podawać na ciepło i na zimno.

Sos curry
Ilość osób: 4
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki: 200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, łyżeczka curry.

Sposób przygotowania: Jogurt, majonez oraz curry dobrze ze sobą wymieszać. Idealny sos do ryby w panierce.

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do