Reklama

RukOlka gotuje – przepis na tiramisu i polędwiczki z żurawiną

24/12/2020 07:00

Dziś Ola Karaskiewicz poleca przepis coś na słodkiego, czyli tiramisu oraz na pyszne polędwiczki z żurawiną w sam raz na świąteczny stół.

Tiramisu z korzenną nutą

Ilość osób: 2
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka
- Około 8-10 biszkoptów „kocie języczki”
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej (wystudzonej)
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- 2 goździki
- Pół łyżeczki cynamonu
- 1 pomarańcza
- 1,5 łyżki mocnego alkoholu (może być likier lub inny alkohol)

Sposób przygotowania:

1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie mocnej kawy z dodatkiem cynamonu oraz goździków. Czekamy do wystudzenia.
2. Jajka wyparzamy zagotowaną wodą. Oddzielamy żółtka od białek.
3. Żółtka wkładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem na białą masę (8-10 minut) na wysokich obrotach. Zmniejszamy moc miksera i dokładamy mascarpone łyżka po łyżce.
4. Gdy krem jest gotowy ścieramy na tarce o małych oczkach skórkę z pomarańczy i mieszamy.
5. Czekoladę siekamy i dodajemy do masy wstawiamy do lodówki.
6. Do wystudzonej kawy dodajemy alkohol. Przelewamy do płaskiej miseczki i moczymy biszkopty.
7. Układamy namoczone biszkopty w szklance następnie wkładamy masę i posypujemy kakao następnie biszkopty krem i kakao.
8. Możemy przystroić posiekaną czekoladą lub listkiem mięty.

Smacznego!

Polędwiczki wieprzowe z żurawiną i piuree ziemniaczanym

Ilość osób: 2
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:
- 500g polędwiczki wieprzowej
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól
- Pieprz
- Łyżka oliwy
- Łyżka musztardy francuskiej
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka cukru
- Sok z pomarańczy
- Dwa plasterki cytryny
- Pół szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 7 sztuk ziemniaków
- Koperek (do posypania)

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 20-25 minut.
2. Polędwiczki pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, zbić lekko dłonią na 1 cm. Natrzeć lubczykiem, pieprzem, skropić lekko oliwą i odstawić. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę. Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia się cebuli. Przełożyć do miseczki.
3. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła i smażyć polędwiczki po dwie minuty z każdej strony. Dołożyć cebulę z czosnkiem, zalać śmietanką. Gdy sos zgęstnieje dodajemy musztardę i mieszamy. Chwilę dusimy.
4. 250 ml wody zagotowujemy w garnku. Wrzucamy żurawinę i dodajemy cukier. Gotujemy około 10 minut do odparowania części wody. Dodajemy sok z pomarańczy oraz cytryny. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec wszystko blendujemy lub zostawiamy w takiej postaci.
5. Ziemniaki odlewamy. Dodajemy podgrzane mleko (stopniowo), gałkę muszkatołową oraz masło i ugniatamy. Wykładamy wszystko na talerz i posypujemy koperkiem.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do