
Przepis na smaczny, świąteczny tatar ze śledzia poleca Ola Karaskiewicz – autorka naszej rubryki „RukOlka gotuje”.
Ilość osób: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 filety ze śledzia w occie (mogą był też w zalewie solonej - wtedy trzeba wymoczyć śledzie około 1h w zimnej wodzie)
- 1 duże jabłko
- 1 cebula
- ½ pora
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżka chrzanu
- 1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 2 plasterki cytryny
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Patelnię rozgrzać i dodać oliwę. Wrzucić uprzednio pokrojoną cebulę i chwilę podsmażyć. Gdy się zeszkli dodać cukier zamieszać, następnie sos sojowy oraz przyprawę piernikową. Kiedy składniki się połączą dodać odrobinę wody i poczekać do odparowania. Zestawić z palnika.
2. Następnym krokiem jest pokrojenie drobno śledzi. Przekładamy do miski, mieszamy z majonezem i chrzanem. Odstawiamy.
3. Pora i jabłko pokroić również w drobną kostkę. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie sczerniało.
4. Układamy warstwami. Ja używam do tego filiżanki, którą wcześniej smaruje dokładnie oliwą. Na dół kładziemy śledzie i wyrównujemy. Następnie jabłko, pora i na koniec cebulkę.
5. Na filiżankę kładziemy talerz na którego będziemy wykładać tatara (do góry nogami). Przewracamy filiżankę, lekko popukujemy z każdej strony i zdejmujemy naczynie. Można przybrać listkiem pietruszki lub posypać pieprzem. Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!