Reklama

RukOlka gotuje - zapiekanki

08/08/2021 15:00

Ilość osób: 1 Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
1 pół bagietka
5 średniej wielkości pieczarek
Łyżka oliwy
4 plasterki szynki
2 łyżeczki masła
Mała garść natki pietruszki
Pół łyżeczki ziół prowansalskich
1/4 cebuli
60g sera żółtego
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:
Bagietkę przekroić na pół i posmarować masłem. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Natkę posiekać. Rozgrzać patelnię dodać łyżkę oliwy. Smażyć pieczarki, cebulę. Gdy pieczarki zmniejszą objętość, a woda odparuje, doprawić pietruszką, solą pieprzem oraz ziołami. Szynkę pokroić w kostkę lub zostawić w plastrach. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oraz cebulę rozłożyć na bagietkach, położyć szynkę oraz posypać serem. Zapiekanki włożyć do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180◦C i podpiec około 5 minut do uzyskania chrupkości. Zapiekanki wyjąć z piekarnika i polać keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego! Wskazówka: szynkę również można wcześniej podsmażyć.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do