
Sezon grillowy już rozpoczęty, a jak wiadomo, każda potrawa z rusztu lepiej smakuje z doskonałym sosem. Aleksandra Karaskiewicz, autorka kulinarnej rubryki PGP "RukOlka gotuje", proponuje dziś przepisy na sos czosnkowy i dip tzatziki. Smacznego!
Sos czosnkowy
Ilość osób: 4
Czas przygotowania: 10 minut+1h w lodówce
Składniki:
200g jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki majonezu
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie lub oregano
Sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę i posypać solą. Dobrze rozetrzeć. Dodać jogurt oraz majonez. Dodać zioła i pieprzu do smaku. Wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Dip tzatziki
Ilość osób: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 ząbki czosnku
1 ogórek zielony średniej wielkości
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na około 10 minut. Nadmiar płynu odlewamy. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy pieprzu do smaku.
Więcej przepisów Oli znaleźć można w papierowym wydaniu Pułtuskiej Gazety Powiatowej, w e-wydaniu lub w tym artykule!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie