Reklama

RukOlka gotuje - sos, dip, salsa

22/05/2021 12:00

Sezon grillowy już rozpoczęty, a jak wiadomo, każda potrawa z rusztu lepiej smakuje z doskonałym sosem. Aleksandra Karaskiewicz, autorka kulinarnej rubryki PGP "RukOlka gotuje", proponuje dziś przepisy na sos czosnkowy i dip tzatziki. Smacznego!

Sos czosnkowy

Ilość osób: 4

Czas przygotowania: 10 minut+1h w lodówce

Składniki:

200g jogurtu naturalnego

3 ząbki czosnku

2-3 łyżki majonezu

Sól

Pieprz

Zioła prowansalskie lub oregano

Sposób przygotowania:

Czosnek przecisnąć przez praskę i posypać solą. Dobrze rozetrzeć. Dodać jogurt oraz majonez. Dodać zioła i pieprzu do smaku. Wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.


Dip tzatziki

Ilość osób: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

200 g jogurtu naturalnego typu greckiego

2 ząbki czosnku

1 ogórek zielony średniej wielkości

Sól

Pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na około 10 minut. Nadmiar płynu odlewamy. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy pieprzu do smaku.

 

Więcej przepisów Oli znaleźć można w papierowym wydaniu Pułtuskiej Gazety Powiatowej, w e-wydaniu lub w tym artykule!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do