Reklama

RukOlka gotuje - przepis na chili con carne z ryżem cytrynowym

03/05/2021 11:30

Od grudnia na łamach Pułtuskiej Gazety Powiatowej na stałe gości Ola Karaskiewicz i jej przepisy kulinarne. RukOlka gotuje - to rubryka dla miłośników smacznej i prostej kuchni. W dzisiejszej odsłonie prezentujemy przepis Oli na chili con carne z ryżem cytrynowym. Smacznego!

Chili con carne z ryżem cytrynowym

Ilość osób: 3-4

Czas przygotowania: 40 minut

 

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 średniej wielkości cebule

2 ząbki czosnku

2 opakowania pomidorów w puszce

Fasola czerwona z puszki

Puszka kukurydzy

1 papryka czerwona

2 łyżki śmietany 18%

Pół pęczka kolendry

Sok z połowy cytryny

Łyżeczka startej skórki z cytryny

2 torebki ryżu białego

Sól

Pieprz

Olej

Pół łyżeczki płatków chilli

Łyżeczka ostrej papryki

Łyżeczka oregano

Łyżeczka słodkiej papryki

Łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć.

Dodać mięso oraz przyprawy i co jakiś czas mieszać. Zostawić na ogniu na około 5-7 minut.

Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę, fasolę odsączyć. Dołożyć do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pomidory z puszki. Dusić do momentu odparowania wody z pomidorów.

Ryż ugotować i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny.

Przełożyć na talerz i polać powstałym sosem. Na wierzchu polać śmietaną i posypać kolendrą.

Wskazówki:

Sos można ułożyć w miseczkach zrobionych z sałaty lodowej.

Aby ryż zyskał kolor, można dodać curry do gotującej się wody z ryżem.

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do