
Od grudnia na łamach Pułtuskiej Gazety Powiatowej na stałe gości Ola Karaskiewicz i jej przepisy kulinarne. RukOlka gotuje - to rubryka dla miłośników smacznej i prostej kuchni. W dzisiejszej odsłonie prezentujemy przepis Oli na chili con carne z ryżem cytrynowym. Smacznego!
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
2 opakowania pomidorów w puszce
Fasola czerwona z puszki
Puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
2 łyżki śmietany 18%
Pół pęczka kolendry
Sok z połowy cytryny
Łyżeczka startej skórki z cytryny
2 torebki ryżu białego
Sól
Pieprz
Olej
Pół łyżeczki płatków chilli
Łyżeczka ostrej papryki
Łyżeczka oregano
Łyżeczka słodkiej papryki
Łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Dodać mięso oraz przyprawy i co jakiś czas mieszać. Zostawić na ogniu na około 5-7 minut.
Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę, fasolę odsączyć. Dołożyć do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pomidory z puszki. Dusić do momentu odparowania wody z pomidorów.
Ryż ugotować i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny.
Przełożyć na talerz i polać powstałym sosem. Na wierzchu polać śmietaną i posypać kolendrą.
Wskazówki:
Sos można ułożyć w miseczkach zrobionych z sałaty lodowej.
Aby ryż zyskał kolor, można dodać curry do gotującej się wody z ryżem.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie