Reklama

RukOlka gotuje - przepis na szaszłyki z kaszą kuskus i warzywami

10/01/2021 09:00

Prezentujemy kolejny przepis Oli Karaskiewicz - autorki naszej rubryki PGP "RukOlka gotuje" - szaszłyki z kaszą kuskus i warzywami.

Szaszłyki z kaszą kuskus i warzywami

Ilość osób: 2

Czas przygotowania: 60 minut

 

Składniki

Szaszłyki:

1 pierś z kurczaka

200g pasaty pomidorowej

125g jogurt naturalny

Półtorej łyżeczki curry

Pół łyżeczki cynamonu

Łyżeczka papryki słodkiej

Łyżeczka papryki ostrej

Łyżeczka soli

Szczypta pieprzu

1 sztuka cukinii

1 sztuka papryki

1 większa cebula

Patyczki do szaszłyków

 

Sałatka:

170 g kaszy kuskus

1 średniej wielkości pomidor

Pół ogórka zielonego

Garść natki pietruszki

Garść świeżej mięty

Łyżka oliwy

Łyżka soku z cytryny

Pół małej czerwonej cebuli

Pół papryki czerwonej

 

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić w większą kostkę i zamarynować.

Marynata: jogurt, pasatę i przyprawy połączyć, dołożyć kurczaka. Marynować około 3h (ale im dłużej tym lepiej).

Patyczki do szaszłyków włożyć do wody na około 30-40min (zapobiegnie to przypaleniu się podczas pieczenia).

Paprykę pokroić w większą kostkę, cukinie w plastry, cebulę w pół talarki.

Nadziewamy patyczki, zaczynając od cukinii, następnie kurczak, cebula, kurczak, papryka (wedle uznania).

Pieczemy około 25-30 minut w 175 stopniach, grzanie góra-dół.

Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy do ostygnięcia.

Cebulę, pomidora, paprykę oraz ogórka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kuskusu.

Dorzucamy posiekaną natkę oraz miętę. Polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

 

Wskazówka: można podawać z sosem czosnkowym.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do