
Prezentujemy kolejny przepis Oli Karaskiewicz - autorki naszej rubryki PGP "RukOlka gotuje" - szaszłyki z kaszą kuskus i warzywami.
Szaszłyki z kaszą kuskus i warzywami
Ilość osób: 2
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
Szaszłyki:
1 pierś z kurczaka
200g pasaty pomidorowej
125g jogurt naturalny
Półtorej łyżeczki curry
Pół łyżeczki cynamonu
Łyżeczka papryki słodkiej
Łyżeczka papryki ostrej
Łyżeczka soli
Szczypta pieprzu
1 sztuka cukinii
1 sztuka papryki
1 większa cebula
Patyczki do szaszłyków
Sałatka:
170 g kaszy kuskus
1 średniej wielkości pomidor
Pół ogórka zielonego
Garść natki pietruszki
Garść świeżej mięty
Łyżka oliwy
Łyżka soku z cytryny
Pół małej czerwonej cebuli
Pół papryki czerwonej
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić w większą kostkę i zamarynować.
Marynata: jogurt, pasatę i przyprawy połączyć, dołożyć kurczaka. Marynować około 3h (ale im dłużej tym lepiej).
Patyczki do szaszłyków włożyć do wody na około 30-40min (zapobiegnie to przypaleniu się podczas pieczenia).
Paprykę pokroić w większą kostkę, cukinie w plastry, cebulę w pół talarki.
Nadziewamy patyczki, zaczynając od cukinii, następnie kurczak, cebula, kurczak, papryka (wedle uznania).
Pieczemy około 25-30 minut w 175 stopniach, grzanie góra-dół.
Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy do ostygnięcia.
Cebulę, pomidora, paprykę oraz ogórka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kuskusu.
Dorzucamy posiekaną natkę oraz miętę. Polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Wskazówka: można podawać z sosem czosnkowym.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!