Reklama

Przepis na sernik pistacjowy. Tradycyjnie i na czasie!

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkości, w tym króla polskich świątecznych wypieków - sernika. Dla wszystkich znudzonych tradycyjną wersją proponujemy popularną ostatnio wersję pistacjową określaną też jako "dubajską". Ten przepis to sukces udanego wypieku, a ręczy za to autor tekstu, który właśnie czytacie - redaktor pultusk24.pl.

Prosty i szybki przepis na puszysty sernik z dodatkiem pistacji na ciasteczkowym spodzie, z polewą z białej czekolady.

Składniki:

Spód:

150 g herbatników (najlepiej petit beurre)

70 g masła (śmietankowego)

Masa:

1 kg zmielonego twarogu

150 g cukru (najlepiej cukier puder)

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

4 jajka

150 ml śmietanki 30%

200 g kremu pistacjowego (minimum 40% pistacji w składzie)

Polewa:

50 ml śmietanki 30%

tabliczka białej czekolady

1 łyżka pasty pistacjowej

Dekoracja:

50 g niesolonych, obranych pistacji

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć i zmiksować, dodać masło i ponownie dokładnie zmiksować. Powstałą masą wyłożyć spód i część boków tortownicy o średnicy od 20 do 22 cm.

Na dno piekarnika wstawić małą foremkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, do którego wlewamy wodę, następnie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C.

Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, następnie dodawać po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.

Dodać śmietankę oraz krem pistacjowy, odkładając wcześniej 1 łyżkę kremu do polewy. Zmiksować całość na jednolitą masę serową.

Wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika. Wlać wrzącą wodę do naczynia na dnie piekarnika.

Sernik piec przez ok. 65 minut. Po upieczeniu stopniowo wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Sernik warto wstawić do lodówki do schłodzenia, aby miał idealną konsystencję. Po schłodzeniu, zdjąć metalową obręcz z sernika, aby nie wilgotniał.

Po ostygnięciu polać przygotowaną polewą. W małym garnku lub rondelku zagotować śmietankę, dodać odłożony krem pistacjowy oraz połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia, polać po serniku.

Udekorować obranymi i posiekanymi pistacjami.

Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do