Reklama

Pomysł na wielkanocne śniadanie

13/04/2022 16:05

Szybka i smaczna – tak w skrócie można powiedzieć o tej sałatce, która z pewnością może wzbogacić wielkanocne śniadanie.

Składniki:

  • kalafior świeży lub mrożony ok 400 g
  • pomidory 3 szt,
  • ogórek zielony 2 szt. 
  • jaja 3 szt. ugotowane na twardo,
  • pęczek koperku, pęczek szczypiorku
  •  

Sos:

  • majonez ½ szklanki,
  • jogurt naturalny gęsty ½ kubka,
  • sos vinegret mała torebka,
  • sól, pieprz biały do smaku, ocet 2 łyżki

Sposób wykonania:

1. Kalafior ugotować al dente w osolonej wodzie i z dodatkiem octu (mrożony gotuje się bardzo krótko), odcedzić, ostudzić,

2. Ogórek obrać, pokroić w grube półplasterki,

3. Pomidory i jaja podzielić na cząstki,

4. Połączyć majonez z jogurtem i vinegretem z torebki,

5. Koperek i szczypiorek posiekać,

6. Składniki połączyć delikatnie z sosem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis na sałatkę podali nam uczniowie z Zespołu Szkół im. B. Prusa, do jednego ze świątecznych numerów Pułtuskiej Gazety Powiatowej. Więcej przepisów wkrótce, może któryś Was zainspiruje i wykorzystacie go w swoich domach?

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do