
Po przepisie na wielkanocne śniadanie podpowiadamy, co można zrobić wielkanocny obiad – udka faszerowane z pure ziemniaczano-chrzanowym i surówką z pora.
Udka faszerowane
Składniki:
1. Udka oczyścić, umyć, usunąć pierwszą kość (kość w pałce pozostaje), część, z której usunięto kość rozbić tłuczkiem przez folię
2. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać,
3. Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić sola i pieprzem
4. Udko przyprawić solą i pieprzem, w miejscu kości umieścić farsz, zwinąć, formując udko w rulon
5. Folię aluminiową posmarować tłuszczem (olej, masło)
6. W folię aluminiową zawinąć każde udko oddzielnie, tworząc "cukierek"
7. Piec godzinę w temp. 18 ̊ C
Udka można podawać na ciepło i na zimno.
Pure ziemniaczano-chrzanowe
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, włożyć do gotującej osolonej wody, gotować do miękkości, odcedzić, osuszyć
2. Utłuc z masłem, przetrzeć przez sito, dodać chrzan, podgrzaną śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Surówka z porów
1. Pory i jabłka, umyć, oczyścić.
2. Pory pokroić w cienkie półplasterki, posolić i posypać cukrem.
3. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, zakwasić, wymieszać z porami i jogurtem
Przepis podali nam uczniowie z Zespołu Szkół im. B. Prusa, do jednego ze świątecznych numerów Pułtuskiej Gazety Powiatowej. Więcej przepisów wkrótce, może któryś Was zainspiruje i wykorzystacie go w swoich domach?
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie