Reklama

O pierwszej restauracji sushi w Pułtusku

06/08/2023 12:00

Pułtusk od strony gastronomicznej dostał łatkę miasta kebabów, bud z fast-foodami oraz knajp serwujących domową kuchnię. Nic dziwnego, bowiem na mapie Pułtuska oferta gastronomiczna była swego czasu mocno okrojona i skupiała się przede wszystkim na daniach kuchni polskiej. Otworzenie restauracji serwującej „coś innego” było nie lada wyzwaniem, lecz znalazł się śmiałek i jak sam podkreśla – to był strzał w dziesiątkę. W 2020 roku, tuż pod koniec pandemii, właściciel restauracji PAGOSushi - Patryk Buczek, podjął dość odważną decyzję, aby w Pułtusku otworzyć pierwszą restaurację serwującą dania kuchni japońskiej. W tym roku mija trzeci rok jego działalności. Restauracja cieszy się powodzeniem, a sam właściciel ulokował w Pułtusku swoje marzenia o klimatycznym miejscu, serwującym jedną z najlepszych kuchni świata.

Podstawa to zaufanie
Patryk to młody, doświadczony i ambitny sushimaster. Ukończył poznańską szkołę gastronomiczną, uchodzącą za najlepszą w Polsce. Swoje doświadczenie zdobywał 8 lat w najlepszych restauracjach serwujących kuchnię japońską w Polsce. Jak sam podkreśla, sukcesem jego restauracji jest zaufanie klientów, którzy wiedzą, że mają styczność z prawdziwym sushimasterem.

Nie ma się czego bać
Kuchnia japońska często kojarzona jest z surową rybą, w której mogą znajdować się niebezpieczne bakterie dla zdrowia. Jeżeli chcemy odnieść sukces w tej branży musimy zadbać o jak najlepsze gatunkowo mięso rybie, które jest podstawą sushi. Towar dostarczany jest w ciągu 12 godzin, w lodzie, w całości. Ryba w restauracji przygotowywana jest od podstaw, łącznie z filetowaniem i marynowaniem. Receptura ta jest czasochłonna i wymaga profesjonalnej wiedzy.
Ciekawostką jest, że dodatki w postaci tartego wasabi oraz marynowanego imbiru są dodawane do zestawów sushi celowo. To dwa naturalne antyseptyki, zapewniające ochronę przed jakimikolwiek bakteriami.
Dla tych, którzy nie lubią „surowych ryb” lub boją się przełamać, jest oferta rolek z pieczoną rybą – i to te zestawy cieszą się największą popularnością.

Co najchętniej jadają pułtuszczanie?
Zdecydowanie największą popularnością cieszą się zestawy miesiąca oraz autorskie.
Klient zamawiając zestaw podaje kwotę do jakiej kucharz ma przygotować zestaw. Podczas zamówienia kucharz dopytuje klienta o jego preferencje smakowe, aby odpowiednio dopasować smaki.
Zestawy miesiąca modernizowane są z każdym pierwszym dniem miesiąca, dodawane są do nich różne dodatki, aby klienci mieli okazję spróbować czegoś nowego. W lipcu nowością jest pitaja, znana również jako smoczy owoc kaktusa pochodzący z Ameryki Południowej.

Jedna z najzdrowszych (i najdroższych?!) kuchni świata
Wielkimi krokami odchodzimy od przeświadczenia, że kuchnia japońska jest droga. Porównując aktualne ceny w restauracjach serwujących inną kuchnię, w tej samej cenie możemy dostać zestaw sushi. Warto się więc zastanowić, czy wolimy zjeść ponownie tłustą pizzę, czy spróbować czegoś nowego i zdrowszego w tej samej cenie.
Kuchnia japońska daje wiele możliwości osobom będącym na restrykcyjnej diecie. W ofercie znajdziecie dania keto (bez ryżu, będącym źródłem węglowodanów) oraz bezmięsną (wege).
Cukier dodawany do ryżu jest w znikomej ilości, aby danie to było smaczne i zdrowe.
Ponadto w ofercie jest tatar z tuńczyka, krewetki w panko oraz poke-bowle – z łososiem lub tuńczykiem, wege lub trzema rodzajami ryb. Owoce morza i ryby mają bardzo dużo glukozaminy, która dobrze wpływa na stawy, co przydaje się osobom pracującym fizycznie lub uprawiającym wymagający sport, jest też przydatny dla osób starszych. Łosoś będący najpopularniejszą rybą wykorzystywaną w sushi, ma bardzo dużo witaminy D3 i tauryny, która ma działania pobudzające, jak kawa lub napój energetyczny.

Restauracja PAGOSushi to dobry przykład, że rynek w Pułtusku coraz bardziej otwiera się na nowe rzeczy (i smaki!), co może być zachętą dla pułtuszczan myślących o własnym biznesie gastronomicznym. Życzymy Patrykowi, aby plany o pięknym, klimatycznym miejscu w sercu Pułtuska się spełniły, a póki co zachęcamy do odwiedzenia aktualnej siedziby restauracji przy ul. Tadeusza Kościuszki 76 A.
K.R.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do