Reklama

Metody parzenia kawy – od tradycyjnych do alternatywnych, które warto znać

Metod parzenia kawy jest mnóstwo – każda ma grono zwolenników i przeciwników, faktem jednak jest, że warto wypróbować wiele z nich, nim znajdziesz swój ulubiony. Sprawdź, w jaki sposób możesz przygotowywać kawę w domu!

Kapsułki, czyli wygoda i powtarzalność bez wysiłku 

Jeden z bardzo popularnych sposobów przygotowywania kawy w domu to ekspresy kapsułkowe, które w ostatnich latach stoją na podium w kategorii najczęściej kupowanych sprzętów kuchennychKliknij tutaj, by poznać jedne z bardziej rozchwytywanych modeli. 

Zwolennicy parzenia kawy w ten sposób wśród największych zalet metody wymieniają jej absolutną prostotę – wystarczy po prostu włożyć kapsułkę w odpowiednie miejsce i uruchomić mechanizm, następnie ekspres podgrzeje i przeleje uprzednio wlaną wodę i stworzy filiżankę pysznego napoju. 

Niektórzy twierdzą, że prostota tej metody jest wadą, ale dla wielu powtarzalność i identyczny smak każdej filiżanki jest dokładnie tym, czego szukają. Dodatkowym plusem rozwiązania jest fakt, że ekspresy kapsułkowe są dużo tańsze, niż przelewowe czy ciśnieniowe odpowiedniki i zajmują znacznie mniej miejsca.

Metody alternatywne – parzenie z duszą 

Drip, Chemex, AeroPress czy French Press to metody, które wśród fanów aromatycznej domowej kawy stoją na podium. Wszystkie opierają się o podobny mechanizm, czyli o filtrowanie lub ciśnieniowe przeciskanie zmielonych i zalanych wodą ziaren. 

Techniki nieco różnią się od siebie – AeroPress wykorzystuje ciśnienie, Drip to z kolei powolne przelewanie wydobywające każdą kroplę ekstraktu. Są to różnice, które dla wielu kawoszy mają ogromne znaczenie. Ręczne metody parzenia dają dużo możliwości eksperymentowania, zarówno z mocą ekstraktu, jak i stopniem zmielenia ziaren oraz filtracją napoju. 

Polecane są fanom relatywnie tanich rozwiązań oraz osobom, które mają dłuższą chwilę na przygotowanie kawy oraz lubią testować różne rozwiązania smakowe. 

Tradycyjna parzucha, ale z głową 

Tradycyjna kawa parzona zwana także potocznie plujką to jedna z najbardziej popularnych i najtańszych metod przygotowywania tego napoju. W najprostszej wersji polega ona po prostu na wsypaniu do filiżanki zmielonych ziaren i zalaniu ich wodą. Nie daje to co prawda wyjątkowego aromatu ani nie stwarza dużego pola do eksperymentów, ale można ten proces nieco uszlachetnić. 

Po pierwsze, ziarna kupuj w całości i miel je dopiero przed samym zalaniem wodą. Dzięki temu wydobędziesz maksimum smaku, a kawa nie będzie zwietrzała. Po drugie, zalewaj kawę gorącą wodą, ale nie tą o temperaturze 100 stopni – daj jej chwilę odpocząć po zagotowaniu. 

Po trzecie, użyj wody filtrowanej, aby kawa nie była mętna oraz nigdy nie mieszaj napoju tuż po zalaniu – ziarna muszą mieć czas, aby się zaparzyć, a wzniecając je z dna ku górze, możesz spowodować, że napój będzie pełen fusów. 

Kawa niefiltrowana także potrafi być smaczna, ale dobrze jest przyłożyć się do procesu jej przygotowywania tak, by uszlachetnić smak, wykorzystując maksimum możliwości tej metody. Dodatki jak cukier czy mleko poleca się dodawać dopiero po tym, jak kawa się zaparzy, czyli po trzech, czterech minutach. Bez mieszania! 

Kawa po turecku, cold brew, inne ciekawostki 

Wśród tradycyjnych, starych metod parzenia kawy znajdziesz także metodę turecką, czyli powolne gotowanie gęstej, lepkiej i słodkiej kawy w tygielku – zawsze podawanej z fusami. Inna opcja to tak zwany cold brew, czyli kawa macerowana na zimno przez wiele godzin. Łagodna, orzeźwiająca, mało kwasowa, stanowi dobrą bazę do eksperymentowania z kawowymi napojami i deserami. 

Kawę można przygotowywać także w czajniczku Moka Pot, czyli kawiarce łączącej tradycyjną wersję z nowoczesnym sznytem, niektórzy nieodmiennie stawiają wyłącznie na duże, wielofunkcyjne, profesjonalne (i drogie) ekspresy kolbowe czy ciśnieniowe. 

Polecamy przetestować więcej, niż jedną metodę parzenia, aby znaleźć swój ulubiony smak kawy. Naprawdę warto – może się okazać, że odkryjesz coś, co jeszcze bardziej uprzyjemni każdy poranek! 

– Artykuł sponsorowany

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do