
13 sierpnia członkowie Koła Gospodyń Wiejskich w Dębinach „Nad Stawem” i Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie reprezentowali Kurpie Białe na spotkaniu z kulturą kurpiowską w ramach wydarzenia Scena Letnia organizowanego przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie.
Scena letnia to cykl spotkań z kulturą ludową z całej Polski. Tematem przewodnim ostatniej sceny letniej była kurpiowszczyzna. Zaproszeni zostali przedstawiciele zarówno Puszczy Białej, jak i Zielonej. Podczas wydarzenia można było posłuchać muzyki granej na żywo, posmakować lokalnej kuchni, zapoznać się z pracą twórców ludowych, ale również spróbować swoich sił w tańcach kurpiowskich podczas potańcówki w ogrodach Instytutu.
Członkowie Koła Gospodyń Wiejskich w Dębinach „Nad Stawem” zaserwowali kurpiowskie i tradycyjne potrawy. Wśród nich znalazły się m.in. fafernuchy, sodziaki, kapusta z kaszą, racuchy z kaszy gryczanej, kartoflak, pajdy domowego chleba ze smalcem i ogórkiem, pierogi, pyzuchy z kozim serem, bochny chleba, ciasta drożdżowe, kompoty i zakwas żytni. Dania można było skosztować na miejscu lub wziąć na wynos.
Z kolei Monika Poteraj z Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie prezentowała haft kurpiowski na tiulu, który to jest niezwykle misterny i rzadko już spotykany.Oba stoiska cieszyły się dużym zainteresowaniem gości przybyłych na wydarzenie. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji na profilu społecznościowym obu organizacji.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!