Reklama

KGW „Nad Stawem” i pniewska kuźnia promowali kurpiowszczyznę

16/08/2022 10:04

13 sierpnia członkowie Koła Gospodyń Wiejskich w Dębinach „Nad Stawem” i Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie reprezentowali Kurpie Białe na spotkaniu z kulturą kurpiowską w ramach wydarzenia Scena Letnia organizowanego przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie.

Scena letnia to cykl spotkań z kulturą ludową z całej Polski. Tematem przewodnim ostatniej sceny letniej była kurpiowszczyzna. Zaproszeni zostali przedstawiciele zarówno Puszczy Białej, jak i Zielonej. Podczas wydarzenia można było posłuchać muzyki granej na żywo, posmakować lokalnej kuchni, zapoznać się z pracą twórców ludowych, ale również spróbować swoich sił w tańcach kurpiowskich podczas potańcówki w ogrodach Instytutu.
Członkowie Koła Gospodyń Wiejskich w Dębinach „Nad Stawem” zaserwowali kurpiowskie i tradycyjne potrawy. Wśród nich znalazły się m.in. fafernuchy, sodziaki, kapusta z kaszą, racuchy z kaszy gryczanej, kartoflak, pajdy domowego chleba ze smalcem i ogórkiem, pierogi, pyzuchy z kozim serem, bochny chleba, ciasta drożdżowe, kompoty i zakwas żytni. Dania można było skosztować na miejscu lub wziąć na wynos.
Z kolei Monika Poteraj z Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie prezentowała haft kurpiowski na tiulu, który to jest niezwykle misterny i rzadko już spotykany.Oba stoiska cieszyły się dużym zainteresowaniem gości przybyłych na wydarzenie. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji na profilu społecznościowym obu organizacji.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do