Jak zrobić idealne ciasto pierogowe? Dodać wrzątek, ciepłą wodę, jajko? Koralowe gospodynie zdradzają swój sprawdzony, stary i tradycyjny, a zarazem bardzo prosty przepis na pierogowe ciasto, który pasuje do każdego rodzaju pierogów. Dodatkowo, dzielą się z nami recepturą na makowe, słodkie nadzienie! Po prostu niebo w gębie!
O idealnym cieście pierogowym mówią Gospodynie KGW Czerwone Korale - Beata i Basia. Pod filmem szczegółowy przepis na ciasto i nadzienie makowe.
Zacznij od przygotowania nadzienia!
Składniki na makowe nadzienie:
500 g niebieskiego maku suchego
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych moreli
70 g orzechów włoskich
100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
4 łyżki miodu naturalnego
100 g cukru
2 łyżki masła
Mak wsyp do garnka i zalej wodą. Stosujemy zasadę, że na każdą jednostkę sypkiego składnika stosujemy dwie szklanki wody. Czyli 1 szklanka maku to 2 szklanki wody. Całość zamieszaj i zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj jeszcze pięć minut. Po tym czasie całość przeżuć na drobne sitko umieszczone np. na szerokiej misce i odstaw na 20 minut, by mak przestygł. W tym czasie pozbędziesz się też nadmiaru wody. Gdyby jednak mak był zbyt wilgotny, to odciśnij masę za pomocą gazy. Lekko przestudzony i dobrze "osuszony" z nadmiaru wody mak dwukrotnie zmiel w maszynce np. do mielenia mięsa z nakładką o najmniejszych oczkach.
Zmielony i przestudzony mak przełóż do większego naczynia, najlepiej garnka, bo będziesz jeszcze podgrzewać masę. Do garnka wlej zatem cztery łyżki miodu naturalnego. Wsyp około 100 gramów cukru. Dodaj około 20 gramów prawdziwego masła i wsyp około 70 gramów posiekanych orzechów. Dodaj też wszystkie, przygotowane wcześniej suszone owoce i wymieszaj masę. Garnek umieść na palniku z minimalną mocą. Mieszaj masę makową, aż masło się rozpuści, a masa zrobi się jednolita. Nie powinno to jednak trwać dłużej niż pięć minut. Masa makowa jest już gotowa do użycia.
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej typ 450 ( jest lekka, dlatego ciasto będzie łatwe do wałkowania)
0.5 l bardzo gorącej wody ( koniecznie gorąca, żeby ciasto się nie obraziło)
160 g margaryny
szczypta soli dla smaku
2 garście uśmiechu
2 chochle wiary, że dasz radę, bo pierogi same się nie ulepią
Przygotowanie:
Przygotuj sobie w garnku poł litra wrzątku, w którym rozpuścisz 160g margaryny.
Wsyp do miski przesianą mąkę, szczyptę soli, 2 garście uśmiechu i powoli wlewaj wrzątek z rozpuszczonym tłuszczem, jednocześnie mieszając drewnianą łychą. Uważaj bo przez kilka pierwszych sekund masa jest bardzo gorąca. Tak ma być.
Teraz pora na 2 chochle wiary, że dasz radę i użyj już dłoni.
Wymieszaj i zagniataj ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Cały czas próbując formować jednolitą, gładką kulę. Ciasto cały czas jest cieplutkie i miłe w dotyku. Z takiego odrywaj małe porcje. Kawałek po kawałku rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Użyj szklanki lub formy z ostrym rantem. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi. My polecamy nadzienie makowe.
Pierogi składaj na pół i sklejaj boki, dowolnym sposobem, ale unikaj barbarzyństwa widelcem. Spróbuj na falbankę lub szczypanki. W ten sposób pokażesz, że twoje pierogi są zrobione z miłością. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. To samo dotyczy ciasta. Jeśli zauważysz, że obsycha przykryj lnianą ściereczką. Zbyt przesuszone nie lepi się już na rantach.
Pora na gotowanie. Wrzucaj pierożki do gotującej i lekko osolonej wody, jeśli nadzienie jest słodkie dodaj też odrobinę cukru. Gotuj pierogi, na średniej mocy palnika, aż do wypłynięcia na wierzch. Wyjmij i podaj bliskim z uśmiechem i dumą. Dałaś radę!:-)
Smacznego! - życzy Koło Gospodyń Wiejskich w Klaskach - Czerwone Korale
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie