Reklama

Dubaj, Marysia, jaszczur, popiołek i inne najlepsze sery na Mazowszu

Po raz dziewiąty zarząd województwa mazowieckiego zorganizował Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych.

Konkurs skierowany był do mieszkańców Mazowsza – firm prowadzących działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, zagrodowych producentów serów podpuszczkowych i kwasowych oraz pełnoletnich osób fizycznych. Do tegorocznej konkursu zakwalifikowano 26 serów, spośród których wybrano te zwycięskie. Nagrody dla producentów zostały wręczone podczas Mazowieckiej Gali Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wyniki:

Kategoria „Sery świeże”:

I miejsce za „Ser popiołek” zdobyła Anna Sawczuk-Reszka ze Stanisławowa Pierwszego, gm. Nieporęt, pow. legionowski;

II miejsce za ser „Ricotta” zdobyła Joanna Dyga-Piszewska z Gąsiorowa, gm. Serock, pow. legionowski;

III miejsce za „Ser z liściem czosnku” zdobyła Izabela Zawistowska z miejscowości Janczewo Wielkie, gm. Szulborze Wielkie, pow. ostrowski;

III miejsce za „Serek Marysia z prażoną konopią siewną” zdobyła Elżbieta Stankiewicz z miejscowości Roszczep, gm. Klembów, pow. wołomiński.

Wyróżnienie za „Ser Dubaj” zdobyła Sylwia Ignaciuk z miejscowości Próchenki, gm. Olszanka, pow. łosicki.

Kategoria „Sery dojrzewające”:

I miejsce za ser „Jaszczur” zdobył Mariusz Dutkowski z miejscowości Miękiny, gm. Iłów, pow. sochaczewski;

II miejsce za „Ser dojrzewający ponad rok Pan Maziak” zdobyła Wioleta Nowosielska z miejscowości Ługi-Rętki, gm. Zbuczyn, pow. siedlecki;

III miejsce za „Ser dojrzewający Popiołek” zdobyła Anna Zaboklicka z miejscowości Jaczew, gm. Korytnica, pow. węgrowski;

III miejsce za „Ser dworski z czarnuszką” zdobyła Dorota Dyga z miejscowości Gąsiorowo, gm. Serock, pow. legionowski.

Wyróżnienie za „Długo dojrzewający (trzymiesięczny) ser twardy typu górskiego” trafiło do Aleksandra Pawluczuka z miejscowości Jakubiki, gm. Kosów Lacki, pow. sokołowski.

Wyróżnienie za „Ser długo dojrzewający” otrzymała Grażyna Jerzak z miejscowości Kąty-Wielgi, gm. Strachówka, pow. wołomiński.

Wyróżnienie za „Ser Baltazar” zdobył Józef Dyga z miejscowości Gąsiorowo, gm. Serock, pow. legionowski.

Kategoria „Sery pleśniowe”:

I miejsce za „Pleśniak z oberży” zdobyła Agnieszka Boruta z miejscowości Kraśnicza Wola, gm. Grodzisk Mazowiecki, pow. grodziski;

II miejsce za ser „Świętoszek” zdobyła Anna Gajo z miejscowości Miękiny, gm. Iłów, pow. sochaczewski.

Kategoria „Sery kwasowe”:

I miejsce za ser „Bomba czosnkowa” zdobył Kacper Wojciech Stankiewicz z miejscowości Roszczep, gmina Klębów, pow. wołomiński;

II miejsce za ser „Zadymiony twaróg Jersey” zdobył Krystian Sawicki z Węgrowa, gmina Węgrów, pow. węgrowski;

III miejsce za ser „Słoik twarogowy-bazyliowy” zdobyła Kamila Lisicka z miejscowości Jakubiki, gm. Kosów Lacki, pow. sokołowski;

Wyróżnienie za „Ser twarogowy z olejem dyniowym i z pestkami dyni” zdobył Hubert Nowosielski, Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, pow. siedlecki.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo pultusk24.pl




Reklama
Wróć do