Po raz dziewiąty zarząd województwa mazowieckiego zorganizował Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych.
Konkurs skierowany był do mieszkańców Mazowsza – firm prowadzących działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, zagrodowych producentów serów podpuszczkowych i kwasowych oraz pełnoletnich osób fizycznych. Do tegorocznej konkursu zakwalifikowano 26 serów, spośród których wybrano te zwycięskie. Nagrody dla producentów zostały wręczone podczas Mazowieckiej Gali Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wyniki:
Kategoria „Sery świeże”:
I miejsce za „Ser popiołek” zdobyła Anna Sawczuk-Reszka ze Stanisławowa Pierwszego, gm. Nieporęt, pow. legionowski;

II miejsce za ser „Ricotta” zdobyła Joanna Dyga-Piszewska z Gąsiorowa, gm. Serock, pow. legionowski;

III miejsce za „Ser z liściem czosnku” zdobyła Izabela Zawistowska z miejscowości Janczewo Wielkie, gm. Szulborze Wielkie, pow. ostrowski;

III miejsce za „Serek Marysia z prażoną konopią siewną” zdobyła Elżbieta Stankiewicz z miejscowości Roszczep, gm. Klembów, pow. wołomiński.

Wyróżnienie za „Ser Dubaj” zdobyła Sylwia Ignaciuk z miejscowości Próchenki, gm. Olszanka, pow. łosicki.

Kategoria „Sery dojrzewające”:
I miejsce za ser „Jaszczur” zdobył Mariusz Dutkowski z miejscowości Miękiny, gm. Iłów, pow. sochaczewski;

II miejsce za „Ser dojrzewający ponad rok Pan Maziak” zdobyła Wioleta Nowosielska z miejscowości Ługi-Rętki, gm. Zbuczyn, pow. siedlecki;

III miejsce za „Ser dojrzewający Popiołek” zdobyła Anna Zaboklicka z miejscowości Jaczew, gm. Korytnica, pow. węgrowski;

III miejsce za „Ser dworski z czarnuszką” zdobyła Dorota Dyga z miejscowości Gąsiorowo, gm. Serock, pow. legionowski.

Wyróżnienie za „Długo dojrzewający (trzymiesięczny) ser twardy typu górskiego” trafiło do Aleksandra Pawluczuka z miejscowości Jakubiki, gm. Kosów Lacki, pow. sokołowski.

Wyróżnienie za „Ser długo dojrzewający” otrzymała Grażyna Jerzak z miejscowości Kąty-Wielgi, gm. Strachówka, pow. wołomiński.

Wyróżnienie za „Ser Baltazar” zdobył Józef Dyga z miejscowości Gąsiorowo, gm. Serock, pow. legionowski.

Kategoria „Sery pleśniowe”:
I miejsce za „Pleśniak z oberży” zdobyła Agnieszka Boruta z miejscowości Kraśnicza Wola, gm. Grodzisk Mazowiecki, pow. grodziski;

II miejsce za ser „Świętoszek” zdobyła Anna Gajo z miejscowości Miękiny, gm. Iłów, pow. sochaczewski.
Kategoria „Sery kwasowe”:
I miejsce za ser „Bomba czosnkowa” zdobył Kacper Wojciech Stankiewicz z miejscowości Roszczep, gmina Klębów, pow. wołomiński;

II miejsce za ser „Zadymiony twaróg Jersey” zdobył Krystian Sawicki z Węgrowa, gmina Węgrów, pow. węgrowski;

III miejsce za ser „Słoik twarogowy-bazyliowy” zdobyła Kamila Lisicka z miejscowości Jakubiki, gm. Kosów Lacki, pow. sokołowski;

Wyróżnienie za „Ser twarogowy z olejem dyniowym i z pestkami dyni” zdobył Hubert Nowosielski, Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, pow. siedlecki.

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie