
Już za chwilę Wielkanoc, a w związku z nią wielkie świąteczne gotowanie. Wśród naszych redakcyjnych propozycji znalazł się wyjątkowo aromatyczny żur oraz przepis na białą kiełbasę w karmelu i piwie.
Biała kiełbasa w karmelu i piwie
Surowe kiełbaski ugotować. Na patelni skarmelizować cukier (na 6 sztuk ok 1 łyżeczkę). Następnie wlać jasne piwo, ok. 1 szklankę (uwaga, będzie się mocno pienić). Lekko zamieszać, rozprowadzając karmel z płynem. Wrzucić kiełbaski, dusić na najmniejszym palniku, na początku pod przykryciem, a kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć pokrywkę. Co jakiś czas podlewać pozostałym piwem, do czasu, kiedy kiełbasa pokryje się gęstą glazurą. Świetnie smakuje ze świeżym tymiankiem. Cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, można też użyć piwa bezalkoholowego.
Żurek Wielkanocny
Tradycyjny żur Wielkanocny na wędzonce z dwoma rodzajami kiełbasy, ziemniaki oraz jajkiem. Żur przygotowujemy wyłącznie na zakwasie z mąki żytniej!
Składniki:
3,5 litra wody
300 g boczku wędzonego lub 500 g wędzonych żeberek
warzywa (może być włoszczyzna) 1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, około 1/4 selera, kawałek pora
przyprawy: około 1 łyżeczka soli i 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczka suszonego majeranku
500 g białej kiełbasy (polecam surową, ponieważ ma więcej soku kiełbasianego)
300 g kiełbasy wiejskiej
ok. 500 ml zakwasu z mąki żytniej (koniecznie sprawdzić skład!)
125 ml śmietanki
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony na kawałki boczek lub żeberka. Postawić na gazie i zagotować.
W międzyczasie obrać marchewkę, pietruszkę i selera. Włożyć do zagotowanego wywaru, dodać cebulę i pora.
Posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. godzinę.
Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut pod przykryciem.
Dodać kiełbasę wiejską i gotować przez 10 minut.
Dodać majeranek oraz żurek (dodajemy go stopniowo, próbując jednocześnie wywar, aby zupa wyszła odpowiednio kwaśna). Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Odstawić z ognia i po przestudzeniu zaprawić śmietaną.
Podawać z uprzednio ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem oraz jajkiem na twardo.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie