
Jedzenie jest często uważane za czynnik wywołujący różnego rodzaju objawy żoładkowo-jelitowe. Wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, zaparcia, przelewanie w brzuchu, uczucie wydętego brzucha i tak dalej, tych objawów może być cała masa. Drugim biegunem są przyczyny powstawania takich problemów i tutaj mamy: stres, siedzący tryb życia, nieodpowiednia dieta, SIBO, SIFO, przerost grzyba z rodziny Candida, zespół jelita drażliwego, nietolerancja określonej grupy produktów żywnościowych i tak dalej...
W moim gabinecie, ale nie tylko, pojawia się coraz więcej pacjentów z powyższymi dolegliwościami, czasami problem wydaje się ekstremalnie złożony, innym razem już małe interwencje poprawiają komfort życia. Stres może wpływać na nasz układ pokarmowy, spowalniając szybkość przemieszczania się pokarmu z żołądka, nasze trawienie zwalnia, często musimy szybko biec do toalety.
Przejdźmy zatem do diety FodMap, która może okazać się pomocna w problemach żoładkowo-jelitowych.
FODMAP oznacza
Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides AND Polyols.
Fermentujące Oligo- ,Di– i Mono-sacharydy oraz Poliole.
- Oligosacharydy: fruktany i galaktooligosacharydy (GOS)
- Disacharydy: laktoza
- Monosacharydy: fruktoza
- Poliole: sorbitol i mannitol
- Laktoza (znana również jako cukier mleczny, występuje w mleku, jogurtach i lodach)
- Fruktoza (znana również jako cukier owocowy, występuje w owocach, syropie kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy, miodzie i syropie z agawy)
- Sorbitol, mannitol i inne słodziki (znane również jako alkohole cukrowe, występujące w niektórych owocach i warzywach, a także w niektórych rodzajach bezcukrowych gum i cukierków)
- Fruktany (rodzaj błonnika występującego w pszenicy, cebuli, czosnku i korzeniu cykorii)
- GOS (rodzaj błonnika występującego w fasoli, ciecierzycy i mleku sojowym)
Kilka produktów z wysoką zawartością FODMAP to: czosnek, por, cebula, zielony groszek, buraki, jabłka, wiśnie, suszone owoce, mango, brzoskwinie, gruszka, śliwka, mleko i produkty mleczne, mąki i pieczywo na bazie pszenicy, żyta, płatki pszenne, orzechy nerkowca, pistacje, miód, ksylitol.
To tylko kilka z problematycznych produktów. To że nie odczuwasz negatywnych skutków od razu po zjedzeniu, nie znaczy, że dany produkt w przeciągu całego dnia nie powoduje problemów.
Objawy są często opóźnione do kilku godzin po zjedzeniu posiłku lub przekąski o wysokiej zawartości FODMAP, ponieważ FODMAP potrzebuje czasu, aby przedostać się przez żołądek do jelit, gdzie występują skutki. Zmniejszając ogólne obciążenie pokarmowe tymi węglowodanami, można zminimalizować lub wyeliminować uciążliwe objawy żołądkowo-jelitowe.
Dieta eliminacyjna z wyłączeniem FODMAP, to ścisłe monitorowanie objawów, które pomoże ci dowiedzieć się, jak jedzenie, które spożywasz, wpływa na ciebie. Dieta eliminacyjna FODMAP może być zalecona przez lekarza lub dietetyka. Na początku i, jeśli jesteś w stanie, możesz spróbować ograniczyć wszystkie produkty FODMAP w swojej diecie. Wkrótce nadejdzie czas, aby ponownie wprowadzić FODMAP, jeden typ na raz. Może się okazać, że tylko jeden lub dwa FODMAP są odpowiedzialne za większość twoich objawów. W końcu większość ludzi uważa, że nadal mogą mieć swoje ulubione potrawy o wysokiej zawartości FODMAP z umiarem.
Na przykład, jeśli odkryjesz, że owoce o wysokiej zawartości FODMAP są obszarem problemowym, ale jabłka to Twoje ulubione jedzenie, Twoja nowa wiedza może pomóc Ci zdecydować, jak sobie z tym poradzić: wybierz mniejsze jabłka, zjedz tylko kilka plasterków, jedz rzadziej.
Ostatecznym celem jest to, aby każda osoba stosowała najbardziej zróżnicowaną dietę, jaką może tolerować, a nie ograniczanie diety jedną zasadą dla wszystkich. Bardzo często bywa tak, jak napisałem wyżej, mamy oczywiście tabele, baa.. nawet aplikacje, które mówią nam, jaka jest zawartość FODMAP w danym produkcie, jednak w praktyce może się okazać, że dość dobrze tolerujemy niektóre produkty. Dlatego też, często jest to metoda prób i błędów, starając się znaleźć największe zapalniki.
Warto w tym miejscu oczywiście wspomnieć, że dieta FODMAP nie jest dietą, którą stosujemy ciągle. Mamy trzy fazy tej, że diety:
Faza eliminacji – w tej fazie unikasz pokarmów o wysokiej zawartości FODMAP przez 2-3 tygodnie. Celem tej fazy jest złagodzenie objawów.
Faza reintrodukcji – w fazie reintrodukcji na raz testujesz jeden pokarm o wysokiej zawartości FODMAP. Celem tej fazy jest zidentyfikowanie, które pokarmy FODMAP najbardziej nasilają objawy.
Faza personalizacji i utrzymania – w tej fazie wykorzystujesz to, czego nauczyłeś się podczas faz eliminacji i ponownego wprowadzenia, aby poszerzyć dietę, ale utrzymać remisję objawów.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!