
Płyta indukcyjna - łatwa do utrzymania w czystości, pozwalająca na szybkie gotowanie, efektownie wyglądająca. Zalet jest co najmniej kilka, nie dziwi więc, że w naszych kuchniach coraz częściej to właśnie ten rodzaj płyty pojawia się na blatach. Ale jaką płytę indukcyjną wybrać? Czy wszystkie są takie same? Dowiesz się z poniższego poradnika.
Płyty indukcyjne, zasilane energią elektryczną, w przeciwieństwie do modeli elektrycznych i gazowych, wytwarzają zmienne pole magnetyczne. To ono powoduje nagrzewanie się naszych patelni i garnków. Przed zakupem tego rodzaju płyty należy wiedzieć, że nie będziemy mogli na niej korzystać ze wszystkich naczyń, w których gotowaliśmy do tej pory. Dno garnków musi być pokryte stalą ferromagnetyczną, którą płyta wykryje, nagrzewając dno naczynia.
Dużym plusem płyt indukcyjnych jest ich szybkie nagrzewanie, a więc również szybsze smażenie i gotowanie na nich potraw. Są one też energooszczędne - ciepło jest wytwarzane tylko w tym miejscu, na którym znajduje się naczynie. Dzięki temu to rozwiązanie jest też bezpieczne i świetnie sprawdzi się w przypadku rodziców małych dzieci czy właścicieli zwierząt. Zobacz polecane płyty indukcyjne i wybierz model, który najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.
Na co zwrócić uwagę przed zakupem płyty indukcyjnej? Przede wszystkim na funkcje, jakie oferuje. Które z nich są istotne?
Wykrywanie obecności naczynia. Dobra płyta powinna automatycznie „zauważyć”, że postawiono na niej patelnię czy garnek.
Rozpoznawanie wielkości naczynia. Dobrze, jeśli płyta wykryje, jak duże jest naczynie, by odpowiednio je nagrzać, a także nie nagrzewać niepotrzebnie miejsc, w których nie znajduje się żadne naczynie.
Blokada. Istotna dla rodziców, ale nie tylko. Po wciśnięciu jednego przycisku ustawienia blokują się i nie możemy przez przypadek włączyć nagrzewania czy zwiększyć temperatury.
Szybkie grzanie. Ta opcja pozwala na przyspieszenie pracy płyty nawet o połowę. Najczęściej funkcja umożliwia ekspresowe nagrzanie się jednego pola grzewczego i utrzymanie wysokiej mocy przez kilka pierwszych minut pracy. Sprawdź płyty indukcyjne Amica, posiadające tę przydatną funkcję.
Czujnik smażenia. Jest w stanie wykryć, kiedy naczynie nagrzało się do odpowiedniego poziomu i kiedy najlepiej rozpocząć smażenie.
Auto-stop. Dzięki tej funkcji kuchenka jest w stanie automatycznie przerwać grzanie w niebezpiecznych sytuacjach, np. po wykipieniu potrawy czy przegrzaniu się płyty.
Programowanie czasu pracy. W łatwy sposób możemy określić, jak długo urządzenie powinno pracować. Po upłynięciu danego czasu płyta wyłącza się i informuje nas sygnałem dźwiękowym o zakończonej pracy.
Programy automatyczne. Niezwykle praktyczne i ułatwiające pracę w kuchni są też dostępne programy automatyczne. W zależności od modelu mogą umożliwiać np. rozmrażanie dań, gotowanie określonych produktów czy utrzymywanie ciepła potrawy po jej przygotowaniu.
Chcesz wiedzieć więcej o płytach indukcyjnych? Zapoznaj się z tym poradnikiem https://www.neonet.pl/blog/jaka-plyta-indukcyjna.html i sprawdź jakie modele polecamy.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie