
Nie wszystkie oleje nadają się do smażenia. Szczególnie te tłoczone na zimno mogą tracić swoje prozdrowotne właściwości po podgrzaniu. Oliwa z oliwek, bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, jest jednak wyjątkiem. "Oliwa z oliwek to w 60 proc. jednonienasycony kwas oleinowy, który charakteryzuje się wysoką stabilnością oksydacyjną" – podkreśla Iwona Prażmo. Dzięki wysokiemu punktowi dymienia, który wynosi 207-242 stopnie Celsjusza, oliwa z oliwek, a szczególnie jej ekstra virgin wersja, jest zalecana do smażenia.
Jednak dietetyczka przypomina, że smażenie nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej. Powstające w trakcie tego procesu substancje mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Zaleca ona unikanie smażenia w wysokiej temperaturze na głębokim tłuszczu, a zamiast tego proponuje delikatne podsmażanie przed dalszą obróbką, na przykład duszeniem.
Dlaczego warto włączyć oliwę z oliwek do diety?
Oliwa z oliwek to nie tylko bezpieczny tłuszcz do smażenia. To również cenny składnik diety, który wspiera zdrowie serca, chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem oraz korzystnie wpływa na pracę mózgu i układu nerwowego. Jest również źródłem witaminy A i witamin z grupy B, które mają pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci, a także chronią narządy przed działaniem wolnych rodników.
Zachęcamy do zapoznania się z pełną treścią artykułu - TUTAJ
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie