
Starzenie się skóry nadal króluje jako jeden z najbardziej rozpowszechnionych problemów dermatologicznych i kosmetycznych na całym świecie. Dojrzewanie skóry to złożony proces, który zachodzi zarówno pod wpływem czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie UV i zanieczyszczenie środowiska, jak i czynników wewnętrznych, takich jak starzenie się chronologiczne i predyspozycje genetyczne.
Jest bardzo prawdopodobne, że wraz z wiekiem pojawią się oznaki starzenia się skóry, w tym zmarszczki, suchość, przebarwienia, utrata pigmentu i podatność na podrażnienia. To z kolei prowokuje wiele osób do przeznaczania znacznej sumy pieniędzy na kosmetyki i plany zabiegów, które mają na celu walkę z frustrującymi oznakami i objawami starzenia się skóry.
Co, jeśli sekrety przeciwstarzeniowe, których szukasz, można znaleźć w alejkach lokalnego sklepu spożywczego? Niedawna rewolucja naukowa w dziedzinie zdrowia skóry podkreśliła znaczenie naszych nawyków żywieniowych, składników diety i poziomów składników odżywczych dla naszego biologicznego „zegara skórnego”. Chociaż istnieją szerzej omawiane mikroskładniki odżywcze związane z młodzieńczą skórą, takie jak witamina C, D i E, w tym artykule chcę zagłębić się w konkretne związki bioaktywne, znajdujące się w niektórych produktach spożywczych, które wykazują potencjał do odwracania oznak starzenia się skóry.
Likopen
Likopen jest naturalnie występującym związkiem bioaktywnym z rodziny karotenoidów i jest odpowiedzialny za czerwony pigment w niektórych roślinach. Karotenoidy mają kluczowe znaczenie dla dojrzewania skóry, ponieważ znajdują się w warstwach naszego naskórka (zewnętrznej warstwie skóry). Wykazano, że podwyższony poziom zawartości karotenoidów w tych warstwach zapobiega starzeniu się, poprawia integralność i nawilżenie skóry, redukuje zmarszczki, a nawet zwiększa produkcja kolagenu.
Spożywanie karotenoidów w diecie, takich jak likopen może powodować zwiększenie ochrony przed uszkodzeniami słonecznymi, zmniejszenie liczby komórek oparzeń słonecznych i zwiększenie pigmentu skóry, co mają trwały wpływ na proces starzenia się skóry.
Sam likopen skutecznie zmniejsza stan zapalny poprzez stymulowanie uwalniania cytokin przeciwzapalnych w ludzkiej krwi, a ponieważ stan zapalny jest jedną z głównych przyczyn starzenia się skóry, wyniki te są obiecujące pod względem na przeciwstarzeniowe działanie likopenu. Dzienną dawkę likopenu można uzyskać, dodając do diety produkty z pomidorów, zwłaszcza suszone pomidory i przecier pomidorowy, a także pomidory świeże i konserwowe.
Jeśli pomidory nie są twoim ulubionym warzywem, likopen można również znaleźć w innych czerwonych owocach, takich jak arbuz, guawa i grejpfrut.
Resweratrol
Resweratrol to polifenolowy przeciwutleniacz, który pojawia się w wielu różnych owocach i jest dobrze postrzegany w środowisku naukowym jako potencjalnie silny związek „przeciwstarzeniowy”. Kiedy cofniemy się o krok i przyjrzymy się ogólnie polifenolom roślinnym i ich wpływowi na funkcję skóry, badania pokazują, że mają one korzystny wpływ na nawilżenie, zaczerwienienie, elastyczność skóry, a nawet mogą przyspieszyć naturalną regenerację naszej zewnętrznej warstwy skóry (naskórek).
Ponadto polifenole, w tym resweratrol, mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, które zapobiegają degradacji kolagenu i uszkodzeniom oksydacyjnym skóry, które są bezpośrednimi przyczynami przedwczesnego i/lub poważniejszego starzenia się skóry. Ostatnie odkrycia wykazały pozytywny wpływ resweratrolu z winogron na działanie przeciwstarzeniowe, dzięki działaniu jako wymiatacz wolnych rodników i środek chelatujący (związek, który wiąże i usuwa jony metali ciężkich).
Jak więc dodać ten „niezwykły” związek przeciwstarzeniowy do swojej diety? Najczęstszym i przebadanym źródłem resweratrolu są winogrona, ale można go również znaleźć w żurawinie, jagodach i owocach śliwek.
Kurkumina
Kurkumina to bioaktywny związek wyizolowany z korzenia kurkumy, który przyciągnął wiele uwagi w świecie badań dotyczących zarówno przeciwdziałania starzeniu się, jak i chorób skóry i jest jednym z najlepiej sprzedających się suplementów. Jest najbardziej znany ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych, co jest jednym z głównych powodów, dla których uważa się, że jest korzystny dla zdrowia skóry. Oprócz tego potencjału przeciwzapalnego kurkumina ma również silne właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, co sprawiło, że jest uważana za zastrzeżony składnik odżywczego programu przeciwstarzeniowego. Ponieważ kurkumina znajduje się w korzeniu kurkumy, najczęstszymi sposobami jej spożywania są formy proszku oraz kapsułki, można też używać przyprawy – jednak biodostępność będzie dość niska.
Polifenole z zielonej herbaty
Kontynuując szlak polifenoli, kolejną klasą polifenoli, które mogą wpływać na starzenie się skóry, są związki znajdujące się w zielonej herbacie.
Polifenole znajdują się w liściach zielonej herbaty i zawierają cztery główne składowe: epikatechinę (EC), galusan epikatechiny (ECG), epigallokatechina (EGC) i galusan epigallokatechiny (EGCG). Polifenole z zielonej herbaty mają zdolność łagodzenia objawów starzenia się skóry wywołanych promieniowaniem UVB. Stwierdzono znaczny wzrost elastyczności skóry u osób spożywających zieloną herbatę. Chociaż potrzebne są bardziej długoterminowe badania na ludziach, aby naprawdę zidentyfikować wpływ polifenoli z zielonej herbaty na starzenie się skóry, obecne badania dają mi nadzieję, że włączenie zielonej herbaty do diety będzie miało korzystny wpływ na przeciwdziałanie starzeniu się i zdrowie skóry.
Oczywiste jest, że można spożywać polifenole z zielonej herbaty poprzez picie zielonej herbaty, ale warto również zauważyć, że proszek matcha, choć mniej zbadany, ma jeszcze wyższą zawartość polifenoli niż konwencjonalna zielona herbata.
Końcowe przemyślenia
Składniki diety omówione w dzisiejszym artykule wydają się mieć prawdziwy potencjał opóźniania starzenia się skóry, poprzez łagodzenie stresu oksydacyjnego i zmniejszanie stanu zapalnego, a przez to utrzymanie struktury i integralności skóry. Jeśli chcesz wykorzystać odżywianie jako część swojej rutynowej pielęgnacji skóry, myślę, że masz teraz odpowiednie narzędzia.
Mimo to nadal ważne jest dla mnie wyjaśnienie, że starzenie się skóry jest procesem długotrwałym, który zachodzi przez wiele lat i chociaż badania, którym się dzisiaj przyjrzeliśmy, są uspokajające, wciąż jest wiele do zrobienia, aby określić związek między żywnością i dojrzewania skóry.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!