
Coraz więcej mieszkańców Pułtuska docenia krótkie, lecz intensywne wyjazdy zagraniczne. To szansa, aby oderwać się od szarej codzienności i codziennej rutyny oraz jednocześnie odkryć zupełnie nowe, ciekawe miejsca na mapie Europy. Jednym z kierunków, który cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem w gronie polskich turystów, jest Budapeszt – położona nad Dunajem stolica Węgier oraz miejsce pełne historii, unikalnej architektury oraz kulinarnych smaczków. To doskonały pomysł na weekendowy wyjazd dla tych osób, które nie chcą tracić zbyt wiele czasu na daleką podróż.
Z Pułtuska do stolicy Węgier można dostać się na kilka sposobów. Do wyboru mamy autokar, kolej oraz najczęściej wybierane przez turystów planujących city break bezpośrednie loty z Warszawy, z lotniska Chopina lub z Modlina. Ta ostatnia opcja pozwala w zaledwie kilka godzin znaleźć się w samym sercu jednego z najpiękniejszych miast Europy Środkowej i spędzić na jego terenie weekend pełen emocji i niezapomnianych wrażeń.
Mimo tego, że stolica Węgier posiada rozbudowaną i zróżnicowaną infrastrukturę turystyczną, noclegi w Budapeszcie najlepiej rezerwować z wyprzedzeniem. Najszybciej wyszukamy i zabukujemy zakwaterowanie za pośrednictwem platform internetowych, do których należy największy polski serwis z rezerwacjami noclegów online Nocowanie.pl. Dzięki szerokiej ofercie apartamentów, pensjonatów, hoteli, hosteli, kwater i pokojów do wynajęcia można łatwo dopasować specyfikę noclegu do swoich potrzeb i budżetu.
Budapeszt to miasto, które słynie przede wszystkim ze swoich imponujących zabytków, pięknych widoków, a także z wyjątkowego klimatu, który z sukcesem łączy elegancję historycznego ośrodka miejskiego z energią współczesnej metropolii. Dzieli się na dwie części, Budę i Peszt, które oferują zupełnie różne doświadczenia.
Na zachodnim brzegu Dunaju rozciąga się malownicza, bardziej spokojna i zielona Buda z Zamkiem Królewskim i Wzgórzem Gellerta, na wschodzie znajduje się natomiast tętniący życiem Peszt, na którego obszarze skupia się większość kulturalnych, handlowych i gastronomicznych atrakcji węgierskiej stolicy.
Miasto to od lat przyciąga polskich turystów nie tylko swoją wyjątkową architekturą, ale również bliskością kulturową, gościnnością mieszkańców oraz przystępnymi cenami. Wielu turystów bez wahania przyznaje, że Budapeszt ma w sobie coś znajomego, swojskiego, lecz jednocześnie egzotycznego i interesującego. To właśnie ten kontrast sprawia, że chętnie się tam powraca i to nie jeden raz!
Zwiedzanie Budapesztu warto rozpocząć od spaceru wzdłuż Dunaju – to właśnie z tego miejsca najlepiej widać majestatyczny Parlament, który jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych budynków w całej Europie. Wieczorem, kiedy jest oświetlony, robi jeszcze większe wrażenie. Tuż obok znajduje się pomnik „Buty na brzegu Dunaju”, który upamiętnia ofiary Holokaustu.
Wzgórze Zamkowe to kolejny obowiązkowy punkt zwiedzania Budapesztu. Dostać się na nie można kolejką linową lub spacerując krętymi uliczkami. Na miejscu czeka Zamek Królewski, Baszta Rybacka i Kościoł Macieja. Z zamkowych tarasów rozpościera się niesamowity widok na miasto.
Miłośnicy miejskiego życia powinni dodatkowo odwiedzić tętniące życiem dzielnice żydowską oraz okolice ulicy Kazinczy, gdzie znajdują się kultowe już „ruin bary” – urządzone w starych kamienicach knajpki o bardzo oryginalnym wystroju, które oferują muzykę na żywo. To jedno z tych miejsc, które doskonale oddają ducha współczesnego, niezwykle barwnego i tętniącego życiem Budapesztu.
Kuchnia węgierska to kolejny powód, dla którego warto obrać Budapeszt na cel swojej weekendowej podróży. Pełna aromatycznych przypraw i wyrazistych smaków, stanowi prawdziwe święto dla podniebienia oraz jest świetną odskocznią od klasycznej kuchni polskiej.
Podczas wizyty w stolicy Węgier koniecznie trzeba spróbować gulaszu – tradycyjnej węgierskiej potrawy na bazie mięsa i warzyw, serwowanej w gęstym, paprykowym sosie. W restauracjach tradycyjny gulasz podawany jest często w żeliwnych kociołkach, co jeszcze bardziej potęguje wrażenia smakowe.
Kolejnym, godnym polecenia daniem jest langosz. Pod nazwą tą kryje się smakowity, smażony placek drożdżowy, podawany z kwaśną śmietaną, czosnkiem i serem. To popularna uliczna przekąska, którą można kupić w wielu punktach gastronomicznych i na lokalnych bazarach. Popularne są także dania z kaczką, leczo oraz różnego rodzaju kluseczki z dodatkiem sera lub mięsa. Na deser warto natomiast skusić się na słodkie somloi galuska – lekkie, biszkoptowe ciasto z bitą śmietaną i czekoladą, które cieszy się ogromnym uznaniem wśród turystów.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie