
Warsztaty oceny jakości to jedno z zadań projektu „Staż i praktyka atutem przyszłego pracownika”. Ich celem jest zapoznanie młodzieży ze znaczeniem oceny jakości surowców i produktów podczas produkcji żywności. Do współpracy w ramach warsztatów zaproszono lokalnych producentów żywności, którzy wdrożą młodzież w tajniki prawidłowej oceny jakości i wskażą czynniki, które obniżają jakość wyrobów gotowych. Pierwsze warsztaty odbyły się pod hasłem „Pieczywo”, a poprowadził je w Zespole Szkół im. B. Prusa Sławomir Białczak – piekarz i właściciel znanej wszystkim pułtuskiej piekarni wraz z mistrzem piekarstwa Januszem Koczarą.
Sławomir Białczak omówił wyroby oferowane w swojej piekarni, surowce których używa do produkcji i wspólnie z uczniami wykonał ciasto na chleb i wyroby półcukiernicze. Uczniowie wraz z mistrzami piekarnictwa formowali chałki, bułki słodkie, chleb.
Najtrudniej oczywiście było uformować chałkę, ale mały rysunek graficzny i instruktarz Panów spowodował, że udało się wykonać to zadanie i to dwoma sposobami. Tak, są dwa sposoby formowania chałki, żydowski i turecki, ale już tylko znawcy tej sztuki rozróżnią, która jest która. W tureckiej widoczne są tzw. okienka pomiędzy splotami.
Janusz Koczara podzielił się z młodzieżą swoim talentem i pokazał sposoby wykonania zdobień chlebów m.in. weselnych. To umiejętność wymagająca zdolności manualnych, precyzji, wyobraźni i niezwykłej cierpliwości.
Zdobyta przez uczniów wiedza i umiejętności na temat pieczywa, z pewnością będzie inspiracją w tworzeniu wyrobów z ciasta drożdżowego oraz przyczyni się do wzrostu świadomości konsumenckiej. Ciekawe warsztaty zakończyły się degustacją własnoręcznie wykonanych wyrobów.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie