
16 maja w Zespole Szkół im. Bolesława Prusa odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem klasy II tż oraz wolontariuszy z Centrum Międzynarodowej Wymiany Młodzieży i Wolontariatu: Sergia (Kolumbia), Gizem (Turcja), Christiny (Czechy) i Lisy (Niemcy).
Uczniowie pracowali w czterech grupach, każda przygotowała potrawy jednego z krajów pochodzenia wolontariuszy.
Przygotowano:
Grupa kolumbijska – empanadas (pierogi) z mięsem i pieczarkami, guacamole;
Grupa turecka – zupa jogurtowa oraz karniyarik (bakłażan zapiekany z wołowiną);
Grupa czeska – zupa czosnkowa oraz yemista (pomidory i cukinia nadziewane ryżem);
Grupa niemiecka – Schwarzwälderkirschtorte – czekoladowo wiśniowy tort ze śmietaną.
Warsztaty odbyły się w języku angielskim. Nad przebiegiem zajęć czuwały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Lidia Przybysz i Anna Wójcik oraz nauczyciel języka angielskiego Katarzyna Mierzejewska.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!