Kacper Cendrowski, uczeń kl. III Zespołu Szkół im. B. Prusa kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, zajął pierwsze miejsce w rejonowym etapie Ogólnopolskiej Olimpiady Promującej Zdrowy Styl Życia.
Kolejny etap – okręgowy, składa się z dwóch ocenianych elementów: testu teoretycznego z wiedzy dotyczącej zasad żywienia oraz własnoręcznie przygotowanej prezentacji multimedialnej. W tym roku jako temat wiodący wybraliśmy „Równowagę kwasowo – zasadową organizmu”. Ważne jest, aby podnieść świadomość w jak najszerszych gremiach lokalnego środowiska. Oprócz prezentacji, ze względu na charakter naszej szkoły, postanowiliśmy wzbogacić wykład zajęciami praktycznymi. 27 stycznia 2017 r. w Zespole Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku odbyły się warsztaty z udziałem przedszkolaków z Zespołu Szkół nr 4 w Pułtusku. Podczas warsztatów dzieci przygotowywały kokosanki z kaszy jaglanej, spaghetti pełnoziarniste, czekoladę z daktyli, sok z jabłek i marchwi, muffinki oraz sałatkę włoską.
Opiekunem Kacpra Cendrowskiego jest nauczyciel przedmiotów zawodowych i języka angielskiego mgr inż. Anna Dubaj. Młodym adeptom sztuki kulinarnej pomagali w przygotowaniu potraw uczniowie klasy III Kucharz. Zajęcia odbyły się dzięki uprzejmości prezes INTERMARCHE Marty Grucy, która była fundatorką surowców.
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie