
W Zespole Szkół im. B. Prusa w Pułtusku odbyła się Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. W eliminacjach szkolnych w bloku tematycznym gastronomia wzięło udział 16 uczniów, tyle samo w bloku tematycznym technologia żywności.
W obu blokach tematycznych uczniowie uczestniczyli w części pisemnej i praktycznej. W części pisemnej rozwiązywali test składający się z 60 zadań zamkniętych zawierających 4 odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna była prawdziwa. W części praktycznej uczniowie piekli roladę z ciasta biszkoptowego, rozpoznawali przedstawione grzyby, omawiali zasady obróbki wstępnej i cieplnej grzybów oraz przedstawiali możliwości ich wykorzystania do sporządzania potraw, przedstawiali zasady garnierowania potraw, wykonywali dekoracje z rzodkiewek. Szkolna Komisja Konkursowa przy Zespole Szkół im. B. Prusa w Pułtusku, w składzie: Anna Wójcik – przewodnicząca, Barbara Grąbczewska i Marta Kulesza – członkowie stwierdziła, że laureatami etapu szkolnego zostali w bloku gastronomia: Aneta Kuczyńska i Klaudia Kempczyńska, a w bloku technologia żywności Patrycja Orłowska.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!