
W związku z realizacją innowacji pedagogicznej ,,Kucharz – barista”, w ramach projektu ,,Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”, nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych ZS im. Bolesława Prusa, odbyli kurs trenerski, którego celem było przygotowanie merytoryczne i praktyczne do wdrożenia programu innowacji w warunkach szkolnych, a dokładnie ugruntowanie wiedzy odnośnie rozumienia sztuki przyrządzania kawy, jak i zwiększenie świadomości w sposobach jej przygotowywania.
Nauczyciele Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa szkolili się w Szkole Baristów Colours of Coffee w Warszawie pod czujnym okiem właściciela Pana Marcina Michalika – Mistrza Polski Latte Art oraz w placówce macierzystej, wykorzystując profesjonalny sprzęt zakupiony w ramach innowacji, m.in. ekspres kolbowy dwugrupowy, elektroniczny młynek do kawy, a także akcesoria do alternatywnego parzenia kawy: Chemex Coffee Maker, dripy ceramiczne, syphon do kawy, kettle, serwer, aeropress. Podczas szkolenia uczestnicy nabyli wiedzę odnośnie perfekcyjnego zaparzania kawy, spieniania mleka, alternatywnych sposobów parzenia kawy, czy prowadzenia miejsca gastronomicznego, w tym przypadku kawiarni. Nabyte podczas szkolenia umiejętności z całą pewnością sprawdzą się w pracy z uczniami.
Anna Wójcik – kierownik szkolenia praktycznego
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!